Mikser rõhutas NATO ja ELi koostöö julgeolekualast tähtsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser.
Sven Mikser. Foto: Liis Treimann

Teisipäeval Brüsselis koos NATO kolleegidega koostööküsimusi arutanud välisminister Sven Mikser rõhutas, et NATO ja Euroopa Liidu (EL) koostöö süvendamine tugevdab Euroopa julgeolekut ja euroatlantilist sidet.

Alliansi välisministrid keskendusid koos EL-i välispoliitika kõrge esindaja Frederica Mogherini ja Soome ning Rootsi välisministriga toimunud arutelul NATO ja EL-i suhete tihendamisele.

«NATO ja Euroopa Liidu koostöö eesmärk on eelkõige aidata kaasa kodanike turvalisuse ja heaolu tagamisele ja ühiste väärtuste kaitsele. Selleks otsustati tihendada organisatsioonide vahelist praktilist koostööd, et üheskoos võidelda kõigi ohtudega ning vajadusel reageerida kiiresti kriisidele. Koostöö süvendamine tugevdab Euroopa julgeolekut ja euroatlantilist sidet laiemalt,» sõnas Mikser.

NATO ja EL otsustasid tugevdada strateegilist partnerlust hübriidohtude vastu võitlemisel ning seda operatiivses koostöös, sealhulgas merelises koostöös, küberjulgeoleku ja -kaitse alal, võimearenduses, kaitsetööstuses ja teadus- ning arendustegevuses, õppustes ning kaitse ja julgeoleku võimekuse suurendamises.

Rääkides tegevustest stabiilsuse levitamisel NATO lähinaabruses rõhutasid välisministrid, et see on osa kollektiivsest julgeolekust. NATO toetab partnerite kaitsevõimet väljaõppe ja nõustamisega. Eesti panustab rahvusvahelistesse sõjalistesse operatsioonidesse ja missioonidesse Afganistanis, Liibanonis, Palestiinas, Malis ning nüüd ka Iraagis.

Põhja-Atlandi Nõukogu välisministrid arutasid teisipäeva õhtul ka transatlantilist julgeolekut ning alliansi suhteid Venemaaga. Välisminister Sven Mikser rõhutas, et praeguses julgeolekuolukorras on transatlantiline suhtlus ja NATO ja EL-i koostöö üha olulisem.

„Lähiaastatel ei ole ette näha suhete normaliseerumist Venemaaga, kuniks Venemaa jätkab agressiivset käitumist naabrite suhtes ning ei täida rahvusvahelist õigust ja kohustusi,” sõnas Mikser. Välisminister lisas, et kuigi NATO praktiline sõjaline ja poliitiline koostöö Venemaaga on peatatud, ei välista see poliitilise dialoogi pidamist olulistes küsimustes.

NATO välisministrite kohtumine toimub teisipäeval ja kolmapäeval Brüsselis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles