Gruusia tähistab okupatsioonipäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad mullu 25. veebruaril Thbilisis Gruusia parlamendi ees Vene lippu põletamas.
Meeleavaldajad mullu 25. veebruaril Thbilisis Gruusia parlamendi ees Vene lippu põletamas. Foto: SCANPIX

Gruusias tähistatakse täna esmakordselt Nõukogude okupatsioonipäeva, millega mälestatakse 1921. aasta punaarmee sissetungis tapetuid.

Nõukogude väed vallutasid Thbilisi täna 90 aasta eest, tehes lõpu kolm aastat kestnud iseseisvusperioodile. Demokraatia asendus kommunistliku režiimiga, mis valitses Gruusiat 1991. aastani, kirjutas AFP.

Gruusia poliitikute sõnul on punaarmee sissetungil paralleele ka 2008. aasta augustisõjaga.

«Minevikus, nii nagu ka 2008. aastal, oli Vene agressioon mõeldud selleks, et mitte lasta Gruusial oma enda tahtmist mööda areneda,» ütles võimuerakonna parlamendisaadik David Darchiashvili. «Kreml tahab siiani luua teatud sorti feodaalsuhet peremehe ja teenija vahel.»

Gruusia arvates on ajalugu end korranud ja süüdistab Venemaad Lõuna-Osseetia ja Abhaasia okupeerimises. Mõlemad Gruusia piirkonnad kuulutasid end pärast augustisõda Moskva toetusel iseseisvaks ja Venemaa on sinna alaliselt paigutanud oma väed.

Okupatsioonipäeva puhul korraldatakse koolides võistlus leidmaks parim essee, mis võrdleb kaht sõda. Peaminister Nika Gilauri osavõtul toimub pealinnas ka mälestustseremoonia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles