Teeks õige stiilipeo?

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rokokoostiilis pidu sobib hästi baroksesse Kadrioru lossi.
Rokokoostiilis pidu sobib hästi baroksesse Kadrioru lossi. Foto: Erakogu
  • Osalejale - kuidas end stiilipeoks riidesse panna?
  • Korraldajale - kuidas ise meeldejääv ja vägev stiilipidu püsti panna?
  • Stiilipidu liidab seltskonda, tõstab tuju ja jääb pikaks ajaks meelde.
  • Hulgaliselt ideid ja praktilisi stiilisoovitusi.

Kas pidu, kus enne kohaleloivamist tuleb mõelda, mida selga panna, on tore võimalus või tüütu kohustus? Arter pakub ideid stiilipeole minekuks või ise peo püstipanekuks.

Eestlane on ettevaatlik ja skeptiline. Ning igaks juhuks tiba tõrges ka. «Miks peaks endale mingeid kummalisi riideid selga toppima? Mina küll ennast lolliks teha ei taha,» leiab nii mõnigi. Ega peagi – olgu kutsel kirjal mis tahes, see, mil moel ja kui põhjalikult teemaga kaasa minna, on alati iga külalise vaba valik. Samamoodi nagu see, kui palju sa üldse peost osa võtad, keegi ei käsi ju aktiivselt suhelda, kaasa mängida ja laua peal tantsu lüüa. Aga seda teha on paganama lõbus!

Sukelduda elu keerisesse või jääda turvaliselt kaldale? Stiilipeo puhul tuleb see eriti kujundlikult välja – osa naudib ümberkehastumisrõõmu täiel rinnal, osa vaatab üksnes mõru muigega, mida teised teevad. Leidub küll ja küll sedasorti pidulisi, kes ise mitte milleski ei panusta – tulevad kohale, seisavad käed taskus, suu kinni ja pea nõudlikult viltu: «Noh, lõbustage nüüd mind! Ah et midagi ei toimugi või? Jama pidu!» Päris kahju neist kodanikest, sest tõde on väga lihtne – pidu toimub alati sinus eneses. On palju nüansse, mis meeleolu luua aitavad, aga osaleda keegi teine sinu eest ei saa.

Stiilipidu ei tasu võtta liiga tõsiselt

Olenemata ametist peitub enamikus meist salastilist, -kunstnik või -artist, tihti see anne lihtsalt magab.

Elu on niigi masendavalt tõsine – vahel mängus osaleda on lausa teraapia eest! Miks seda teha? Esiteks saad kostüümi kandes vabaks kõigist sotsiaalsetest märkidest, mida tavaelus riietudes kannad – kaovad positsioon, varaline seis, isegi perekonnaseis. Külalised on palju võrdsemad, kui nad oleks tavalistes peoriietes. See on väga vabastav tunne! Täna oleme me kõik kassid või õukonnaliikmed või mereröövlid. Alkoholi kupatatakse kõrist alla ju samade ootustega – tahaks end veidi vabamalt tunda. Sama efekti, isegi mõjusamalt, annab tujutõstev kostüümivalik.

Teine pluss on võimalus teha midagi loomingulist. Olenemata ametist peitub enamikus meist salastilist, -kunstnik või -artist, tihti see anne lihtsalt magab. Sa ei pea püsima oma tavapärase normaalsuse piirides, saad lahendada teema loovalt. Edasi on juba maitse asi, kas sätid end pealaest jalatallani stiilipuhtalt, nii et soeng, jumestus ja viimnegi aksessuaar vastab teemale, või piirdud mõne nutika detailiga. Ette antud stiili võib alati ka üsna vabalt interpreteerida, keegi ei nõua täpsust, peaasi, et kostüüm näeks huvitav ja äge välja.

Ja viimaks väärib iga ettevõtmine sellele kulutatud energiat, sest lisab ellu vaheldust ja värve. Stiilipidu on miski, mis püsib meeles ka siis, kui muud suvapeod aastate jooksul ühtseks muljemassiks kokku sulavad. Paljudeks aastateks, sest sel peol on tavapärasest rohkem iseloomu. Ning igat laadi kostüümiüritused sobivad hästi nii lastega pereüritusteks kui ka öisteks tantsutrallideks.

Kuidas end riietada?

Stiilipidu, nii üllatav kui see ka pole, vajab tegelikult märksa vähem head maitset ja stiilitunnetust kui üks tavaline ball. N-ö tavapeol esindad sa ju ennast ning hinnanguidki riietuse eest antakse sulle, eriti keeruline, kui pead esindama ka oma ettevõtet. Aga kostüümis on elu lill – sa oled rollis, mis vabastab sind kriitikast. Kui miski tundub veider, võib see olla taotluslikult nii. Nii et fantaasiale tuld!

Üht-teist stilistikast teada on siiski kasulik. Enamik toimivaid tervikuid ehitatakse ühe aktsendi ümber – miski on komplektis peategelane ja ülejäänu toetab seda. See võib olla peakate, detail, ehe või miks mitte kleit. Võidki vabalt alustada millestki, mis sul juba olemas on või lihtsalt meeldib. Liiga palju eri lugusid ühes komplektis koos tavaliselt ei toimi. Naiste puhul tuleb mängu veel üks julguse mõõde – kui vabalt sa suhtud ilusse. Igaüks ei julge vabalt mängida, sest ennekõike tahaks ikka kena välja näha. Hirm näida ebaatraktiivne nudib hulga uljaid ideid kohe peajagu lühemaks. Sageli selgub aga, et ka riskantsemate katsetuste käigus kokku pandud tervik pakub puhast silmarõõmu. Mis see seksapiilgi muud on kui põnevus! Ei pea näitama vaja vaid paljast pinda ja liibuvaid riideid, ka intriig ja üllatus on vastupandamatud tähelepanumagnetid.

Tihti tundub paljude teemade puhul, et kogu mäng käib naiste põllu peal. Meeste roll oleks justkui ikka ja alati igavas ülikonnas saatjaks jääda. Õnneks pole see kaugeltki nii! Vaadakem ajaloos tagasi – mehed on ajast aega riietunud isegi palju edevamalt kui naised, nemad kandsid esimesena siidisukki ja kontsakingi, nii et jäme ots on kindlasti just tugevama soo käes. Hulljulge kostüümivalik on väga hea mõte – riski vähe, tulu tohutult. Neid kõveraid pilke, mida kardad, tavaliselt ei tule! Küll aga ohtralt imetlust ja positiivset tähelepanu naistelt. Need vennad, kes kostüümivalikust kõrvale hiilisid ja suvalises riietuses sisse imbusid, saadavad sulle veel nurgast kadedaid pilke. Lahedas kostüümis mehel on hoopis paremad šansid peo staarina särada, naiste hulgas on selles konkurents tavaliselt tihedam.

Eesmärk on tuju tõsta

Kui ise stiilipidu käivitama asuda, tasub mõelda kolmele asjale. Mis sind ennast innustaks? Mis su külalisi kõnetaks? Millist ideed võimalused toetavad? Enamik teemasid eeldab, et ka peo keskkond, muusika ja tegevuses seda toetaks. Näiteks on lossi lihtne istutada igasuguseid ajaloolisi pidusid, keldriruumi passivad aga märksa paremini vampiirid, mereröövlid või hipid. Paljud saalid ei oma erilist identiteeti, sel puhul tuleks meeleolu luua. Metsikuid investeeringuid vaja ei lähe, loovust omajagu küll. Ka kutsed võiks olla samas stiilis nagu pidu. Ning kui tahad oma kallitele külalistele elu eriti mugavaks muuta, lisa mõned konkreetsed viited, pildid või lingid, mida riietumisel appi võtta.

Mõni teema on tore, aga üsna tuim. Näiteks must-valge – igaühel on kodus midagi, mida sellise teema raames selga ajada, kuid mingit erilist rollimängurõõmu sellega ei kaasne. Seltskond näeb välja akadeemiline nagu kirikukoor ning samas gammas toitude serveerimine toob kaasa paraja peavalu. Valge ja must vein? Parem võta teema, mis juba idee kujul erutab ja naerma ajab, siis võid üsna kindel olla, et ees ootab lõbus ja meeldejääv pidu.

Mummuline pidu – kas miski saaks veel lõbusam olla?
Mummuline pidu – kas miski saaks veel lõbusam olla? Foto: Erakogu
Pöörase moe pidu – kõik on lubatud.
Pöörase moe pidu – kõik on lubatud. Foto: Erakogu

Kust saad idee?

Milline teema peole valida? See on nüüd koht, kus nii mõnelgi entusiastil fantaasia otsa saab. Ideid on samas tohutult palju! Seltskonna moehuvi, julguse ja mängulusti järgi saad valida kas lihtsama või keerukama teema. Mõned kasulikud vihjed:

Värvid. Ääretult lihtne teema, millega igaüks hakkama saab. Üks tonaalsus liidab seltskonda ja lisab meeleolu. Populaarsed värvipeod on punane, valge, kuld, aga ka lihtsalt värvipomm, mille puhul külalised end oma maitse kohaselt kirkaks kostümeerivad. Või keerata pidu hoopis mõne populaarse mustri ümber – täpid, triibud, lilled, ruudud? Tuju tõuseb kõigil, kindel see.

Ajalugu. Kui seltskond on loov ja viitsib riietusega jännata, lenda julgelt ajaloos tagasi. Selline teemavalik eeldab ka ruumi kujundamist ning muid ajastukohaseid motiive nii fototaustades kui ka tegevustes. Näiteks barokne ball, Egiptus, Vana-Kreeka, keskaeg... või äkki hoopis dessant tulevikku?

Moeajaloo lähikümnendid. Eelmisest lihtsam mõista ja teostada – 70ndate hipiks, 20ndate flapperiks või 50ndate pin-up’iks riietavad end rõõmuga needki, kes moeajaloost suuremat ei tea. No ja tänapäeva netiavaruste abil saab end pea iga teemaga mõne kliki abiga kurssi viia, stiiliteemad pole mingi erand. Praegu on väga kuumad 90ndad, mis paljudele pidutsejatele noorpõlve ulakused meelde toovad.

Filmid. Mõnes filmis on stilistika isegi tähtsam kui süžeeliin ja nende linastudes korraldatakse tihti ohtralt sarnasel teemal stiilipidusid. Külalise jaoks on mänguruum avar ja inspiratsiooni lihtne ammutada. Populaarsematest meenuvad «Suur Gatsby», «Hommikueine Tiffany juures», «Alice imedemaal», «Ränirahnud», «Matrix» jpm.

Raamatud. Siingi on piiramatult suurepäraseid stiilipeo teemasid peidus, hea mõte on valida üksnes piisavalt tuntud teos, mis külalistele kohe mõned kujutluspildid silme ette toob.

Reisid. Võta teemaks mõne teise riigi kultuur ja saad tavapärasest erineva peo. Miks mitte näiteks Indoneesia, Itaalia, Prantsuse või Vene pidu?

Üldteemad. Kõik, mida annab riiete kaudu väljendada, sobib ka stiilipeo teemaks. Näiteks mereröövlid, pärismaalased, sambakarneval, haigla, kolhoos, kommipood, haarem, pidžaamapidu, tsirkus…

Konkreetse teemata saab samuti stiilipeo püsti panna. Näiteks korraldada maskiball või karneval. Mask ette panna on külalise jaoks ülimalt lihtne lahendus, karnevalil võib ka suvalise kleidi juurde lihtsalt kassikõrvad pähe panna – ja korras. Ehkki neil uljaspeadel, kes dinosauruse kostüümis ilmuvad, on tõenäoliselt lõbusam.

Kiviaja stiilis pidu – ehtsad Flintstone’id.
Kiviaja stiilis pidu – ehtsad Flintstone’id. Foto: Erakogu
Mereröövlipeol lustivad nii papsid kui põnnid.
Mereröövlipeol lustivad nii papsid kui põnnid. Foto: Erakogu
Kissellipidu – rõõmus, roosa ja kergelt kiiksuga.
Kissellipidu – rõõmus, roosa ja kergelt kiiksuga. Foto: Erakogu

Kust saad kostüümi?

Alati polegi täit kostüümi tarvis, stilistikas saab väga palju ära teha õigete detailide abil. Näiteks teemakohane peakate, ehted ja loomulikult jumestus. Siluett võib olla ise kombineeritud või ka kaasaja võtmes edasi arendatud. Kui aga kodus kohe miski tuju ei tõsta, tuleb minna jahile. Laenatud asja puhul on vaja arvestada, et see tuleb ka enam-vähem korrektses olekus tagasi tuua ning enamasti kaasneb kostüümi kasutamisega tasu.

Lihtsaim oleks lasta uus asi endale õmmelda. Kui majanduslikud võimalused on lahedad ning aega veel samuti piisavalt, saad disainerilt tellida just seda, mida fantaasiapildis näed. Aga enamikul meist sellist luksust pole, tuleb laenutada.

Mõned moestuudiod ja moeloojad on samuti valmis lisaks müügile oma kleite laenutama – mõne kunstiperioodi võtmes kleite leidub neil sageli, vaatavad ju kunstnikudki ideid otsides tihti ajas tagasi.

Kui teema on teatraalsem, aitavad teatrite kostüümilaenutused. Näiteks Rahvusooper Estonia (opera.ee/kostume), Linnateater  (linnateater.ee/teater/kostuumilaenutus), Endla teater (endla.ee/kostuumilaenutus).

Stiilipeol spetsialiseerunud kostüümikeskusi tekib samuti juurde siin ja seal. Tallinnas näiteks Must Luik (mustluik.ee), R&Reede (reede.ee) ja Maskeraad (laenutus.maskeraad.ee), Tartus Väike kostüümiladu (facebookc.om/aikekostyymiladu), Saaremaal Kostüümidraama (kostuumidraama.ee).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles