Uueks maaeluministriks saab Tarmo Tamm (25)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Tamm.
Tarmo Tamm. Foto: Sander Ilvest

Skandaalidesse sattunud ja eile pärast kahenädalast ametisolekut tagasiastumisest teatanud Martin Repinski asemel saab tõenäoliselt uueks maaeluministriks Keskerakonna riigikogu fraktsiooni praegune juht Tarmo Tamm.

Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas on teinud Tammele ministriks asumiseks ettepaneku ja Tamm on sellega nõustunud. Vastava ettepaneku teeb Ratas ka Keskerakonna juhatusele. Homme õhtul peaks juhatus Tamme kandidatuuri kinnitama.

«Tarmo Tamm on ennast tõestanud mitmel rindel. Ta on pikalt töötanud põllumajanduse valdkonnas, juhtinud kuus aastat Põlva valda ning kaksteist aastat Põlva linna. Samuti on tal kogemust kahes riigikogu koosseisus,» selgitas Ratas.

Ta on konsulteerinud ka paljude erakonnakaaslaste ja maaelu valdkonna inimestega, kes on avaldanud Tamme kandidatuurile toetust.

«Tänan Jüri Ratast usalduse eest ja võtan selle väljakutse vastu, sest Eesti maaelu on minu jaoks väga südamelähedane valdkond,» lausus Tamm. «Olen oma teadlikust elust üle poole maal elanud ja põllumajanduse valdkonnas töötanud. Eesti maaelu vajab tõsist tööd ja panustamist ning olen valmis sellele täielikult pühenduma,» lisas ta.

Tamm väljendas heameelt, et Keskerakonna juhitav koalitsioon on astunud juba esimesed sammud ning eraldab vajalikku lisaraha üleminekutoetuste ja kriisiabi täies mahus välja maksmiseks.

Aastatel 1976–1993 oli Tamm Põlva Agro töökoja juhataja, seejärel 1993–1999 Põlva vallavanem ja 1999–2011 Põlva linnapea. Keskerakonda kuulub ta alates 2002. aasta oktoobrist.

Riigikokku sai ta 2011. aastal Tallinna abilinnapeana jätkata eelistanud Mihhail Kõlvarti asendusliikmena. Mullustel riigikogu valimistel kogus ta Võru-, Valga- ja Põlvamaal kandideerides 1721 häält ning sai sellega ringkonnamandaadi.

Riigikogu kodulehel ütleb ta ennast tutvustades, et on olnud põllumajandusettevõtte juht, töötanud vallavanemana ja linnapeana ning talle südamelähedased teemad on seotud maaelu, omavalitsuste arengu ja töökohtade loomisega.

Tamm soovib enda sõnul saavutada, et ka Eesti äärealadel oleks elu võimalik, et Eesti põllumees tunneks ennast võrdsena teiste Euroopa Liidu riikide põllumeestega, et meie inimesed ei lahkuks riigist ning palk ja pension võimaldaks igaühel ära elada. Samuti toetab ta riigireformi, haldusreformi ja maksureformi elluviimist.

Kui Tammest saab minister, tekib tema asemel riigikokku mineku võimalus Tallinna Kesklinna praegusel vanemal, kahes kohtuastmes linna raha omastamises süüdi mõistetud Alar Näämel. Nääme ütles Postimehele, et peab riigikogu liikmeks asumist veel kaaluma. Tema loobumise korral pääseks riigikokku Võru linnavolikogu praegune esimees Toomas Paur.

Vaid kaks nädalat valitsusse kuulunud Repinski teatas eile õhtul, et on otsustanud maaeluministri kohalt tagasi astuda, et tuua oma erakond ja peaminister tule alt välja. «On selge, et minu ettevõtlustegevusest ja varasemast elust on jäänud lahtisi otsi, mis tuleb kokku sõlmida. Ministritöö seda kindlasti ei võimalda, selles tuleb sajaprotsendiliselt keskenduda Eesti maaelu ja põllumajanduse võimalustele ja muredele,» põhjendas ta ja lisas, et jätkab tööd riigikogu liikmena.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles