Opositsioon saatis riigikogu juhatusele maksumuudatuste eelnõu pärast protesti

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Tairo Lutter

Opositsioonifraktsioonide juhid saatsid riigikogu juhatusele protestikirja, sest nende hinnangul rikkus juhatus maksumuudatuste eelnõu päevakorda lisades enda kinnitatud eelnõude menetlemise head tava.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Kristen Michal, Vabaerakonna fraktsiooni juht Andres Herkel ja Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) saadikurühma juhtiv Martin Helme märkisid kirjas, et täiskogu kinnitas esmaspäeval juhatuse poolt ette valmistatud päevakorra, hoolimata saalist tulnud korduvatele ja nende hinnangul motiveeritud protestidele. Opositsioonisaadikud vaidlesid riigikogu esimehega istungi alguses päevakorra üle pea pool tundi.

Fraktsioonijuhtide hinnangul on tegu erakordselt halva pretsendendiga, mida saanuks vältida. «Soovides tulevikus taolisi olukordi ära hoida ning fikseerida veel kord oma protest, rõhutame, et juhatus rikkus 302SE päevakorda lisamisel meie hinnangul riigikogu seaduseelnõude menetlemise hea praktika juhist,» märkisid nad.

Nende sõnul näeb riigikogu juhatuse kinnitatud juhis ette, et eelnõule esitatavad muudatusettepanekud peavad olema seotud eelnõus reguleeritavate küsimustega, lähtudes eelnõu eesmärgist. Kõnealuse eelnõu eesmärk on võimaldada tööandjal maksuvabalt hüvitada kindlaksmääratud kulud töötaja tervise edendamiseks, samas kui praeguseks lisandunud parandusettepanekud pole selle eesmärgiga kuidagi seotud, märkisid nad.

Fraktsioonijuhtide sõnul peab menetlustoiminguteks jääma mõistlik aeg, et saadikud saaksid kujundada eelnõu ja muudatusettepanekute suhtes seisukoha ning huvirühmad esitada oma arvamuse. «Rahanduskomisjoni liikmed said väga mahukad uued muudatusettepanekud reede õhtul, komisjon ei jõudnud neid arutada esmaspäevasel istungil. Riigikogu liikmetel pole olnud aega oma arvamuse kujundamiseks,» kirjutasid nad.

Muu hulgas näeb hea tava nende sõnul ette, et komisjon otsustab eelnõu teisele lugemisele viimise pärast kõigi muudatusettepanekute läbivaatamist ja nende suhtes otsuste tegemist, samas kui seekord tegi rahanduskomisjon juhatusele eelnõu päevakorda lisamiseks ettepaneku enne muudatuste kättesaadavaks tegemist ja arutamist.

Maksumuudatuste menetlemine oli riigikogus jutuks ka tänases infotunnis, kus peaminister Jüri Ratas selgitas, et koalitsioon soovib kiiresti menetleda vaid väheseid maksumuudatusi, millega on jõustumise tähtajast tulenevalt kiire. Tema sõnul moodustavad need kiired muudatused tuleva aasta riigieelarve mahust vaid ühe protsendi ehk ligikaudu 100 miljonit eurot.

«Vaja on otsustada. Ei saa nii, et me otsuseid vastu ei võta. Kas see nüüd on turbokiirusel? Ma ei julgeks öelda, et see on turbokiirusel, aga see on läbi mõeldud ja vaja on otsustada. See valitsus ei saa endale lubada, võib-olla kui varasemalt ei ole see otsustus olnud nii oluline, et me tõesti menetleme asju liiga kaua. Aga turbokiirusel kindlasti mitte,» rääkis Ratas.

Maksumuudatuste eelnõu ise on praegu riigikogus arutlusel ja rahanduskomisjoni eileõhtuse otsuse kohaselt katkestatakse selle teine lugemine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles