Savisaar: me sobisime ikka ju väga hästi sinna Nõukogude Liitu (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Kofkini ja Edgar Savisaare sõprus – fotojäädvustused Meritoni hotelli fuajeest.
Alexander Kofkini ja Edgar Savisaare sõprus – fotojäädvustused Meritoni hotelli fuajeest. Foto: Uurimistoimikud

Postimees avaldab väljavõtte Edgar Savisaare kriminaalasja uurimistoimikust. 

2014. aasta 30. novembri hommikul kella 11 ja 11.30 vahel leidis Tallinnas Poska majas aset kohtumine Keskerakonna toonase juhi ja linnapea Edgar Savisaare, Tallinna linnavolikogu praeguse esimehe ja partei toonase finantssekretäri Kalev Kallo, ettevõtja Stanislav Alteri ja Viktor Tarassovi vahel, kus räägiti Keskerakonna valimiskampaania rahastamisest Ühtse Venemaa kaudu.

Mõni tund hiljem kohtusid Savisaar ja ärimees Alexander Kofkin hotelli Meriton esimesel korrusel asuvas vene restoranis Balalaika.  Kella kolme ja nelja vahel.

Esialgu räägitakse muudest asjadest, aga siis jõutakse alljärgneva dialoogini.

Kofkin: Mina soovitan sulle...üks väike hea kohake Hispaanias otsida. Noh, et see sul oleks. Ja, ja ... poeg ju tegeleb äridega, tema saab ära vormistada ja teha midagi pangas ... Ee... siis on sul koht, kus seda oma raamatut kirjutada ja puhkadki. Kunagi ju tuleb see aeg.

Savisaar: Mhmh.

Kofkin: Talvel on küll ilus .. olla ka... Hundisilmal.

Savisaar: Mul on kahju sellest Eesti rahvast. Mõtle ise ... mis sellel, ee ... selle tagajärjel võib olla pool meie rahvast ... saab samamoodi hukka.

Kofkin: Khm, Läänest..., et seda rohkem tahetakse nüüd Baltikumi ... tahetakse lähemale ... ikka, ikka sinna Lääne poole veeretada, see rahvas on andekas, tark ... ee, ta on hästi arenend. Kultuurne ja kõik.

Savisaar: Venelased tahavad ka oma poolele, eks venelased ka...(ei saa aru) ...

Kofkin: Jah

Savisaar: Me sobisime ikka ju väga hästi sinna Nõukogude Liitu.

Kofkin: No, ütleme jah, Venemaa seisukohalt. Aga rahval on ikka see unistus, oli olla vaba ja ... ja see oli ainult unistuseks jäänud. Ikkagi nad täna ka vabad ei ole. See on kõik ainult unistus.

Seejärel vahetavad nad vestluse teemat ja kaugenevad lauast.

Täna möödub 25 aastat päevast, mil Nõukogude Liit kadus maailmakaardilt. Valgevenes sõlmiti Belovežje leping, mis tähistas Venemaa, Ukraina ja Valgevene lahkumist NSV Liidust ning pani aluse SRÜ loomisele. Nõukogude Liidu president Mihhail Gorbatšov teatas võimu üle andmisest Vene Föderatsiooni valitsusele.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles