Keskerakonna juhatus kinnitas Tamme maaeluministri kandidaadiks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Tamm.
Tarmo Tamm. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Keskerakonna juhatus kinnitas täna erakonna esimehe, peaminister Jüri Ratase ettepanekul riigikogu keskfraktsiooni praeguse juhi Tarmo Tamme maaeluministri kandidaadiks, fraktsiooni uue esimehena toetas juhatus Kersti Sarapuud.

Erakonna siseopositsioon leidis samas, et emma-kumma ehk kas maaeluministri või fraktsioonijuhi koha pidanuks saama riigikogu liige Erki Savisaar. Savisaare kandidatuuri arutati täna ka juhatuses.

Ratas ütles pärast Keskerakonna juhatuse koosolekut Postimehele, et erakonnal on üks fraktsioon ja üks fraktsiooni esimees ning juhatuses leiti, et sellele kohale peaks asuma Kersti Sarapuu. «Kaalusime seda hommikul nii juhtkonnas kui ka praegu juhatuses, Kersti omab suurt kogemust ettevõtluses juhina, aga ka omavalitsusjuhina ja nüüd riigikogus. Usume, et ta saab kindlasti hakkama selle tööga,» ütles ta.

Samuti märkis ta, et fraktsiooni juhtkonda tuleb vaadata meeskonnana, kuhu kuuluvad aseesimeestena ka Erki Savisaar ja Valeri Korb. «Erki Savisaar teeb täna väga olulist tööd fraktsiooni aseesimehena, ma olen temaga täna isiklikult kohtunud, tänanud selle töö eest ja palunud, et ta jätkaks seda,» ütles Ratas.

Sarapuu suhtes jäi juhatuses eriarvamusele riigikogu liige Olga Ivanova, kes ütles Postimehele, et soovib endiselt sellel kohal näha Erki Savisaart. Kui Savisaar ise on sellega nõus, siis seatakse esmaspäeval fraktsiooni esimehe valimisel tema kandidatuur Ivanova sõnul ka üles.

Ta meenutas, et kahe nädala eest vastaskandidaati üles ei seatud ja siis sai fraktsiooni esimeheks valitud Tamm seitse vastuhäält. «Vaatame, kuidas me esmaspäeval seda teeme,» lausus Ivanova.

Maaeluministri kandidaadiks kinnitatud Tamm ütles Postimehele, et juhatus aktsepteeris peaministri ettepanekut ja oli tema kandidatuuriga konsensuslikult nõus. «Juhatus aktsepteeris seda, et ma saan aastas 100 päeva vähem kodus olla kui seni. Nad olid sellega väga nõus, et ma kodus ei saa olla,» ütles ta.

Küsimusele, kuidas ületatakse erimeelsus fraktsioonis, vastas Tamm, et pikaajalise juhikogemusega Sarapuu saab sellega hakkama. «Mina usun naistesse: Kadri [Simson] juhtis hästi fraktsiooni ja Kersti saab ka väga hästi hakkama,» lisas ta.

Tamm ütles eile erakonna pressiteates, et otsustas võtta Ratase ettepaneku vastu, sest Eesti maaelu on talle väga südamelähedane valdkond. «Olen oma teadlikust elust üle poole maal elanud ja põllumajanduse valdkonnas töötanud. Eesti maaelu vajab tõsist tööd ja panustamist ning olen valmis sellele täielikult pühenduma,» ütles ta.

Tamm on olnud Põlva Agro töökoja juhataja, Põlva vallavanem ja linnapea. Keskerakonda kuulub ta alates 2002. aasta oktoobrist.

Riigikokku sai Tamm 2011. aastal Tallinna abilinnapeana jätkata eelistanud Mihhail Kõlvarti asendusliikmena. Mullustel riigikogu valimistel kogus ta Võru-, Valga- ja Põlvamaal kandideerides 1721 häält ning sai sellega ringkonnamandaadi. Tamme asemel pääseb riigikokku Võru linnavolikogu praegune esimees Toomas Paur.

Vaid kaks nädalat valitsusse kuulunud Martin Repinski teatas teisipäeva õhtul, et on otsustanud maaeluministri kohalt tagasi astuda, et tuua oma erakond ja peaminister tule alt välja. «On selge, et minu ettevõtlustegevusest ja varasemast elust on jäänud lahtisi otsi, mis tuleb kokku sõlmida. Ministritöö seda kindlasti ei võimalda, selles tuleb sajaprotsendiliselt keskenduda Eesti maaelu ja põllumajanduse võimalustele ja muredele,» põhjendas Repinski ja lisas, et jätkab tööd riigikogu liikmena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles