Mikser: OSCE põhiülesanne on leida lahendus Vene-Ukraina konfliktile

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Mikser Hamburgis
Välisminister Mikser Hamburgis Foto: Välisministeerium

Välisminister Sven Mikser ütles Hamburgis Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) välisministrite kohtumisel, et organisatsiooni peamine ülesanne on leida lahendus Venemaa ja Ukraina konfliktile.

Vene-Ukraina konflikt on Mikseri sõnul Euroopa julgeoleku ja stabiilsuse peamine sõlmküsimus, teatas välisministeerium.

«Lahenduse leidmine sellele konfliktile peab olema OSCE esmane prioriteet,» ütles Mikser. Välisminister rõhutas OSCE Ukraina erivaatlusmissiooni tähtsust. «Missiooni vaatlejatele tuleb võimaldada takistamatu ligipääs kogu konfliktitsoonile ning tagada nende julgeolek,» lisas ta.

Eesti osaleb missioonil seitsme vaatlejaga ning toetab seda ka rahaliselt.

Välisminister rõhutas sõnavõtus, et Eesti ei tunnusta Venemaa-poolset Krimmi ebaseaduslikku anneksiooni ning mõistab hukka poolsaare militariseerimise. "Oleme sügavalt mures põhiõiguste rikkumiste ja inimõiguste olukorra halvenemise pärast Krimmis,» nentis Mikser.

Pikaajalistest konfliktidest Mägi-Karabahhis, Gruusias ja Moldovas kõneldes toonitas Mikser vajadust jõupingutuste jätkamiseks rahumeelsete lahenduste leidmiseks.

Mikser tõi esile ka OSCE institutsioonide ja missioonide rolli võimalike konfliktide tekkimise ennetamisel ning demokraatia ülesehitamisele kaasa aitamisel. «Eesti toetab OSCE institutsioonide iseseisvust ning neile piisavate vahendite tagamist,» lisas ta.

Välisministri sõnul on OSCEl samuti oluline hoida tähelepanu tavarelvastuskontrollil, arvestades, et olemasolevaid mehhanisme rakendatakse valikuliselt või üldse mitte. «Relvastuskontrolli instrumente on vaja tugevdada ja kaasajastada, kuid sama oluline on täita olemasolevaid kokkuleppeid.»

Sel aastal on OSCE eesistuja Saksamaa ning 23. OSCE Ministrite Nõukogu kohtumine toimub neljapäeval ja reedel Hamburgis. Tuleval aastal on OSCE eesistujariik Austria.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles