Savisaare protsessi õigusemõistja on olnud kohtunik mitmes kõmulises süüasjas (20)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtunik Anne Rebane.
Kohtunik Anne Rebane. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Ametist kõrvaldatud Tallinna linnapea Edgar Savisaare kohtuprotsessi kohtunik Anne Rebane on oma 23-aastase karjääri jooksul olnud kohtunik paljudel avalikkuse suurt tähelepanu pälvinud kohtuprotsessidel, muu hulgas mõistis ta eluks ajaks vangi kurikuulsa sarimõrvari Juri Ustimenko.

Kurikuulus rahapaki kampsuni alla toppimise juhtum

1990. aastate lõpus oli Anne Rebane osaline avalikkuse eest palju kõneainet pakkunud skandaalis, kui vandeadvokaat Monika Mägi sai süüdistuse altkäemaksu andmise katses kohtunikule, et viimane vabastaks tema kaitsealuse vahi alt. Väidetavalt surus Monika Mägi 1996. aastal tollal veel Anne Krameri nime kandnud kohtunikule kampsuni alla 10 000 krooni. Kohtunik teatas teost kaitsepolitseile. Kriminaalasi läbis kõik kohtuastmed ning riigikohus mõistis Mägi 1998. aastal teo tõendamatuse tõttu õigeks.

Sarimõrvar Juri Ustimenko kohtuprotsess

Anne Rebane oli kohtunik sarimõrvar Juri Ustimenko kohtuprotsessil. Ustimenko tappis 2002. aastal Eestis viis inimest ja üritas mõrvata kahte. Kohus mõistis Ustimenko süüdi Tallinnas Roosikrantsi tänaval relvapoe ees plahvatuse korraldamises, Tartus poemüüja haavamises, Tallinnas taksojuhi tapmises, Tallinnas relvapoe müüja tapmises ning Sillamäel rahavedaja tapmises ja ohvri kaaslase haavamises. Samuti tappis Ustimenko kaks noormeest, kes tegid algselt Ustimenkoga koostööd, kuid äratasid seejärel mõrvaris kahtlust ja pidid surema. Kohtunik Anne Rebane mõistis Ustimenko 2004. aasta märtsis eluks ajaks vangi. Salaja üle Narva jõe Venemaalt Eestisse ujunud Ustimenko pani koos Dmitri Medvedeviga kuriteod toime 2002. aasta veebruarist kuni maini Eestis ja Lätis. Ühe mõrva pani toime Ustimenko kuriteokaaslane Medvedjev, kes ise hukkus hiljem tulevahetuses Läti politseinikega. Ustimenko üritas pärast kuritegude toimepanemist põgeneda Euroopasse, kuid Poola piirivalvurid tabasid ta Suwalki linnas ja andsid Eestile kohtumõistmiseks üle.

Triin Tulevi peksmise süüasi

Rebane oli kohtunik Rasmus Vesiloo ja Triin Tulevi kohtuasjas. Tunamullu 15. detsembril mõistis Harju maakohus Rasmus Vesiloo süüdi oma elukaaslase Triin Tulevi peksmises.

Postimees kirjutas toona: «Kõigepealt saabub kohtumajja Tulev koos advokaadi Maria Mägiga. Mõlemad on riietatud musta ja surmtõsised. Siis tuleb Vesiloo. Kohtunik Anne Rebane ütleb enne istungi algust, et ruum tuleb kohe pärast otsust tühjaks teha. Tundub, et neil on meediatähelepanust kõrini.

Rebane loeb otsuse ette. Vesiloo on süüdi, saab tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga. Tulevile peab ta maksma 3500 eurot. Kuigi naine küsis algselt 20 000 eurot. Rebase sõnul ei ole Tulevi väited tõendatud. Näiteks see, et tal tekkisid vägivalla tõttu kuulmiskahjustused, mistõttu ta töö kaotas. Ja see, et tema rasedus peksmise tõttu katkes.

«Tõendatud pole kohtu hinnangul ka see, et Triin Tulev tundis suurt hirmu vägivalla kordumise eest,» ütles Rebane. «Vastupidi, veel mõni päev pärast kuritegu soovis ta jätkata kooselu Rasmus Vesilooga.»

Riigikohus otsustas jätta varasemad kohtulahendid, sealhulgas esimese Harju maakohtu lahendi, kus kohtunik oli Anne Rebane, muutmata kujul jõusse.

Väikese Emily sandistamise kohtuasi

Harju maakohtu kohtunikuna arutas Anne Rebane möödunud aastal väikese Emily sandistamise kohtuasja. Rebane ei nõustunud toona Emily ema Keiti Voogre prokuratuuriga sõlmitud karistuskokkulepet kinnitama, sest pidas seda liiga leebeks. Põhja ringkonnaprokuratuur esitas kohtule seega uue karistusleppe.

Oma väikest last väärkohelnud emale mõistis Rebane kohtunikuna kolmeaastase vanglakaristuse, sellest reaalset vangistust kuus kuud. Kuna naine oli selleks ajaks juba kuus kuud vahi all olnud, pääses ta kohtusaalist siiski vabadusse.

Voogre toodi kohtuistungile käed raudus. Olnud kohtusaalis kaameratest selgelt häiritud, küsis Voogre: «Miks need kaamerad siin on?» Kohtuistungi kuulutas Rebane lapse õiguste kaitseks kinniseks.

Rahumäe terviserajal noort naist rünnanud mehe süüasi

Rebane oli kohtunik ka Rahumäe terviserajal noore naise ründamises süüdi mõistetud Lauri Õuna kohtuasjas. Õun kandideeris viimastel riigikogu valimistel Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ridades

Kohtunik Anne Rebane küsis toona süüdistatavalt, miks ta siis sellise kuriteo toime pani. Õuna vastuse peale, et ta tahtis luua linnalegendi, palus Rebane tal seda põhjendust veelkord korrata.

Õun mõisteti kokkuleppemenetluses süüdi kehalises väärkohtlemises ja kohus mõistis talle kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse.

Lapsevägistaja süüdimõistmine

Mullu mais saatis Anne Rebane 15 aastaks trellide taha lapse vägistanud 30-aastase tallinlase Pavel Ridnõi. Kokku rohkem kui kümnes kuriteoepisoodis olid kannatanuteks kaks alla 14-aastast last ja üks täisealine inimene. Ridnõi kohtus mingisugust kahetsust lapse vägistamise suhtes üles ei näidanud.

Anne Rebast Savisaare toimiku lekkimine ei mõjuta

Kohtute elektroonilise infosüsteemi programm valis Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud Edgar Savisaare kohtuasja kohtunikuks Anne Rebase. Rebane rääkis intervjuus Virumaa Teatajale, et Savisaare kohtuasi eristub tema jaoks muudest kohtuasjadest suure avaliku huvi poolest.

«Kõnealuse kaasuse on eriti kuumaks ajanud muidugi materjalide lekkimise teema. Kinnitan, et need lekked ajakirjanduses minu siseveendumust absoluutselt ei kujunda ja mitte mingis mõttes mind ka kusagile ei kalluta. Lihtne nagu laul. Uskuge või mitte. Ma eelistan materjali lugeda kindlalt autentsest allikast ehk ootan ära aja, mil materjali hakatakse kohtuistungil minu kätte paberhaaval andma,» rääkis Rebane eesseisvast kohtuprotsessist.

Rahvakohtunik: Anne Rebane on ideaalne kohtunik tavainimese silmis

Aastatel 2007-2014 Harju maakohtus rahvakohtunikuna tegutsenud Priit Põikliku sõnul kujutab ta just Anne Rebast ette ideaalse kohtunikuna:

Kiire mõtlemise, selge sõnaga, konkreetne, samas ka emalikult hooliv ja empaatiline. Ma ei kujuta üldse ette olukorda, kus Anne võtaks kätte ajaleheartikli ja teeks selle põhjal mingeid omi järeldusi, mis hiljem kohtuotsuses kajastuksid. Teda ei saa mitte miski muu mõjutada kui see, mida uuritakse ja lahendatakse ainult kohtusaalis ja ainult nende tõendite põhjal, mida pooled esitavad.

Julgen nii väita, sest olen rahvakohtunikuna istunud temaga samas kohtukoosseisus, see on minu vahetu kogemus kohtunik Rebasega. Saan kinnitada, et kui kohtu nõupidamisruumis uks meie selja taga kinni langes, siis jäi kõik kõrvaline, liigsed emotsioonid ja ka see, mis kaasuse kohta varasemalt keegi arvas või ajakirjanduses võis avaldatud olla, lihtsalt selle ukse taha. Nõupidamisruum on kohtule see püha koht, kus seistakse silmitsi ainult seaduse ja oma südametunnistusega.

Muide, olen olnud rahvakohtunikuna kaasuse lahendamisel, kus Anne Rebase ja koos teise rahvakohtunikuga mõistsime ühes vägistamisjuhtumis inimese õigeks. See otsus ei tulnud muidugi kergelt, aga just kõikide asjaolude koosmõjus ja oma siseveendumuse järgi jõudis terve kohtukoosseis tookord sellele järeldusele.

Sõltumata sellest, kas Anne Rebane peaks kohtuasja arutama üksinda või kolmeliikmelises koosseisus n-ö inimlikust aspektist asja jälgivate rahvakohtunikega, olen täiesti kindel, et tugeva inimese ja professionaalina teeb ta õige ja erapooletu otsuse. Olgu siis kohtu all meile kõigile tuntud või avalikkusele täiesti tundmatud inimesed. 

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles