Liit peab töövõimetoetuse seadust demotiveerivaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metallraha. Pilt on illustreeriv.
Metallraha. Pilt on illustreeriv. Foto: Toomas Huik

Eesti Liikumispuudega Inimeste Liit peab töövõimetoetuse seaduse punkti, mis vähendab toetuse suurust vastavalt inimese sissetulekule, demotiveerivaks ja palub seadusepügala tühistada.

Liit leiab, et toetuse vähenemine demotiveerib edaspidi 10 000 puudega inimest, et pingutada, õppida ja karjääriredelil ülespoole püüelda. Aastakümneid töötanud puudega inimesed, kes on oma tööpanuse, oskuste ja kogemuste varal suutnud jõuda üle keskmise Eesti palgani, tunnevad väga suurt pettumust oma pingutuste luhtumise tõttu. Saades aastatega pingutatu tulemusena 300–400 eurot palgatõusu, jäävad nad nüüd ilma väga olulisest osast oma sissetulekust.

Ka need sügava ja raske puudega noored, kes pingutavad ja õpivad, et ükskord elus natuke paremini toime tulla, tunnevad, et nende pingutusi ja püüdlusi ei hinnata vääriliselt, kirjutas liit valitsusele ja riigikogule.

«Lihtne arvutus näitab, et praegusel hetkel kehtivat päevamäära arvestades moodustab osalise töövõimega inimese toetus vähenema hakkamise momendil 19protsenti ning toetuse lõppemise momendil 14 protsenti inimese netosissetulekust. Püsiva töövõime kaoga inimese puhul on vastavad numbrid 29 ja 20 protsenti,» märkis liit.

Töövõimetoetuse seadus ütleb, et kui osalise või puuduva töövõimega inimese sissetulek töövõimetoetuse maksmise kuule eelnenud kalendrikuul ületab 90-kordset kehtivat päevamäära, arvutatakse toetuse suurus ümber, vähendades tema toetust töövõimetoetuse maksmise kuu eest summa võrra, mis on pool tema sissetuleku ja 90-kordse päevamäära vahest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles