Mikser ja Tsahkna ei pea õigeks Läti kahepoolseid kõnelusi Venemaaga (11)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
kaitseliidu õppus Põhjatäht.
kaitseliidu õppus Põhjatäht. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti valitsuse liikmed ei pea õigeks Läti kahepoolseid kõnelusi Venemaaga, sest Euroopa Liidu ja NATO riigid on kokku leppinud, et neil teemadel kõneldakse Venemaaga ühiselt, edastas «Aktuaalne Kaamera».

Samas ei usu välisminister Sven Mikser, et Venemaa ja Läti kaitseministeeriumi kohtumised viitavad Läti välispoliitika muutumisele.

Reedel kohtusid Läti ja Venemaa kaitseministeeriumi eksperdid ning Läti kaitseministeeriumi teatel räägiti usalduse ja julgeoleku suurendamise meetmetest. Oma Läti kolleegiga suhelnud välisminister Sven Mikseri sõnul oli nende kõneluste teemaks piirialase kaitsekoostöö tihendamine. «Need mõneti tõukuvad Venemaa suvisest ettepanekust rääkida lennundusturvalisuse üle Läänemere regioonis. Need julgeoleku- ja usaldusmeetmed tegelikult just keskenduvad vastastikustele õppuste vaatlemisele, infovahetusele, mis puudutab eeskätt just kaitseväelisi tegevusi – vägede liikumisi, õppusi,» nentis Mikser.

Nii Mikser kui kaitseminister Margus Tsahkna ütlevad, et selline Venemaaga kahepoolsete kõneluste pidamine ei ole tavapärane, sest NATO tegi 2014. aastal Ukraina kriisi valguses otsuse, et Venemaaga igasugune sõjaline koostöö peatatakse. Sarnane ettepanek kahepoolseks kohtumiseks tuli ka Eestile, kuid Eesti loobus sellest.

«Ma ei pea otstarbekaks, et Balti riigid peaksid eraldi mingisuguseid läbirääkimisi Venemaaga. Oleme ka selgelt välja öelnud, et seda teeme me läbi NATO ja läbi ELi. Katseid Venemaa poolt lagundada sellist ühistegevust ja pidada läbirääkimisi on varem olnud, kuid siin peame kindlasti olema ettevaatlikud.»

Balti kaitseministrid kohtuvad Eestis sel teisipäeval, Tsahkna sõnul võetakse teema siis arutelu alla.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles