Korb kutsub omavalitsusi ühinemisotsuseid tegema veel sel aastal

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Korb.
Mihhail Korb. Foto: Sander Ilvest

Riigihalduse minister Mihhail Korb kutsub omavalitsusi veel sel aastal ühinema, et mitte jääda valitsuse algatatud ühendamisvooru, kus tingimused on ühinejatele ebasoodsamad.

Korb saatis omavalitsustele kirja, kus kutsus leidma oma kodukandile parimat lahendust. «Vaid teie ise teate, kellega koostöös saate kõige paremini edendada oma piirkonna arengut. Kohalike elanike huvides on, et võimalikult paljud kokkulepped, kellega ja mis tingimustel ühinetakse, sünniksid veel enne selle aasta lõppu ehk seaduses määratud omaalgatuslike ühinemiste tähtaega,» märkis ta rahandusministeeriumi teatel.

Volikogude endi algatatud ühinemised tuleb seaduse kohaselt lõpule viia selle aasta lõpuks. Järgmises etapis esitab juba valitsus hiljemalt tuleva aasta 15. veebruariks seaduses seatud miinimumkriteeriumist väiksematele omavalitsustele ettepaneku nende ühendamiseks naaberomavalitsusega.

Praegu peavad liitumisläbirääkimisi umbes 140 valda ja linna 40 piirkonnas, neist kümmekond oma ühinemisotsused juba langetanud, ülejäänutel seisab otsustamine alles ees. «Kutsun üles lõpusirgel mitte loobuma, sest ise tehtud otsused oma piirkonna tuleviku kohta on paremad, kui jätta otsuste tegemine kellegi teise teha,» lisas Korb.

Volikogude endi algatusel ühinedes ootab omavalitsusi ühinemistoetus, mis on elanike arvust olenevalt vahemikus 300 000 – 800 000 eurot iga ühineva omavalitsuse kohta, kui ühinemise järel moodustub vähemalt 5000 inimesega omavalitsus. Enam kui 11 000 elanikuga omavalitsuse sünniga kaasneb 500 000 euro suurune täiendav ühinemistoetus. Valitsuse algatatud ühendamisvooru jäädes kaetakse ühinejatele aga ainult ühinemisega seotud otsesed kulud.

Eestis on praegu 213 omavalitsust, haldusreformi käigus väheneb nende arv rahandusministeeriumi hinnangul kuni kolm korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles