Sügise ilmaülevaade: päikest paistis tavapärasest enam, sadas märksa vähem

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riigi Ilmateenistuse andmeil oli tänavune sügis väga sajuvaene, kuid samas paistis päikest palju rohkem kui tavaliselt.

Septembri, oktoobri ja novembri keskmine temperatuur oli 6,1 kraadi, mis on normist 0,4 kraadi madalam.

Kõige soojem sügiskuu oli ootuspäraselt september, mil keskmine temperatuur oli 13 kraadi. See on paljuaastasest keskmisest koguni 1,5 kraadi kõrgem. Kõige jahedam kuu oli november, mil keskmine temperatuur üle Eesti oli täpselt 0 kraadi.

Sügise ülevaade.
Sügise ülevaade. Foto: Riigi Ilmateenistus

Kõige soojem koht oli sügise jooksul Ruhnu saar, kõige jahedam aga Väike-Maarja. Kõige külmem oli 6. novembril Jõgeval, kui temperatuur langes -16,3 kraadini. Kõige soojem oli 11. septembril Valgas, kus õhutemperatuur küündis lausa 24,1 kraadini.

Sademete poolest oli tänavune sügis väga vaene. Sügise sajusumma Eesti keskmisena oli 140 millimeetrit, võrdluseks, aastate jooksul on normiks kujunenud 201 millimeetrit.

Kõige kuivem sügiskuu oli september, kui maha sadas kõigest 28 millimeetrit sademeid. Kõige sajusem oli november 73 millimeetriga. Kõige kuivem paik oli Vilsandi saar, kõige sajusem Narva.

Meenutuseks: esimene lumesadu oli ööl vastu 25. oktoobrit, mil hommikuks oli mitmel pool Eestis maa valge. See lumikate püsis olenevalt paigast kuni kolm päeva. Sügise kõige paksem lumevaip mõõdeti Uue-Lõve ilmajaamas, kus lume paksus oli 28 sentimeetrit. 

Sügise jooksul võis päikest Eesti keskmisena näha kokku 292,1 tundi. Tavapäraselt on kolme sügiskuu peale päikest paistnud oluliselt vähem, ligi 267 tundi. Kõige päikselisem sügiskuu oli september, kõige sombusem aga november.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles