ÜRO julgeolekunõukogu hakkab arutama Liibüa-vastaseid sanktsioone

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO Julgeolekunõukogu istungitesaal
ÜRO Julgeolekunõukogu istungitesaal Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline surve Liibüa diktaatorile Muammar Gaddafile tugevneb, ÜRO peasekretär Ban Ki-moon nõuab täna kogunevalt julgeolekunõukogult konkreetseid samme Liibüa vastu.

Meedias levivate uudiste põhjal kerkib päevakorda näiteks relvaekspordikeeld, nõue vägivalla lõpetamisest ja reisimise piirangud, vahendas Reuters.

ÜRO 15-liikmeline julgeolekunõukogu hakkab Liibüa vastaseid võimalikke sanktsioone arutama kell 18 (Eesti aja järgi).

Ban Ki-mooni väitel on rahutustes saanud surma enam kui tuhat inimest ja Gaddafi valitsus on süüdi inimõiguste laialdases rikkumises.

ÜROni jõudnud raportid räägivad massimõrvadest, meeleavaldajate piinamistest ja vägivaldsetest vahistamistest.

Liibüa rahvaülestõus kestab üheksandat päeva. Uudisteagentuuri AP andmetel on Gaddafi tsiviilelanikest poolehoidjad saanud omale relvi.

Itaalia peaminister Silvio Berlusconi, kes on olnud seni Gaddafi suuremaid liitlasi Euroopas, ütles täna Roomas, et Gaddafi Liibüat enam ilmselt ei juhi.

Ameerika Ühendriigid teatasid Gaddafi ja tema perekonna varade külmutamisest. Lisaks külmutas USA Liibüa valitsuse ja keskpanga varad.

President Barack Obama põhjendas otsust sellega, et Liibüas jätkuv vägivallatsemine kujutab endast tõsist ohtu Ühendriikide rahvuslikule julgeolekule ja välispoliitikale. Ta rõhutas, et sanktsioonid on Gaddafi valitsuse ja tema perekonna vastu ning pole suunatud Liibüa rahva vastu.

USA liider viivitas sanktsioonidega teatamisega seni, kuni sajad ameeriklased olid Liibüast evakueeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles