Rõivas: Pevkuril pole seni otsustusprotsessi kohta pretensioone olnud

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Mihkel Maripuu

Reformierakonna lahkuv esimees Taavi Rõivas ütles vastuseks partei aseesimehe Hanno Pavkuri kriitikale, et seni pole Pevkuril otsustusprotsessi kohta pretensioone olnud ja erakonnas saavad kõik soovijad kaasa lüüa.

Pevkur rääkis täna Postimehes ilmunud intervjuus, et Reformierakonnas langetab paljud olulised otsused tagatuba ning erakonna volikogu esimehel Kristen Michalil on otsuste langetamisel oluliselt suurem roll, kui tema tiitel oletada lubaks. Samuti rääkis Pevkur, et erakonna kolm aseesimeest – Hanno Pevkur, Kaja Kallas ja Jürgen Ligi pole olnud paljude otsuste tegemise juures.

«Hannost sai minu ettepanekul erakonna aseesimees poolteist aastat tagasi ja seni ei ole tal ühegi otsustusprotsessi suhtes pretensioone olnud. Üldiselt on nii, et igaüks, kes soovib Reformierakonnas aktiivne olla ja kaasa lüüa, selle võimaluse ka saab. Nii on see piirkondades ja nii on see ka fraktsioonis ning juhatuses,» ütles Rõivas Postimehele.

Rõivas viitas, et Hanno Pevkuri jutt on seotud tema kampaaniaga Reformierakonna uueks esimeheks kandideerimisel.

«Soovin kandidaatidele viisakat kampaaniat ning keskendumist protseduurika asemel sisulistele ideedele, kuidas Eestit edasi viia,» ütles Rõivas.

Ligi: mul pole tunnet, et mind ei võeta tõsiselt

Reformierakonna aseesimees Jürgen Ligi ütles Postimehele, et tal pole olnud tunnet, et teda ei võeta erakonnas tõsiselt.

«Ma ei jaksaks olla kohal igal ajal igal pool, aga mu kaal pole sellest kannatanud ja olen saanud teha seda, mida ise heaks arvan. Isegi väike võlatunne on mõne organisatoorse asja pärast, aga eelistan olla vaba ja loominguline,» ütles Ligi.

Jürgen Ligi. Foto: Jaanus Lensment.
Jürgen Ligi. Foto: Jaanus Lensment. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Ligi sõnul on ta veendunud, et nii tema kui ka Pevkur on saanud osaleda kõigis otsustes, milles osaleda tahtnud või viitsinud.

«Kaja Kallas on lihtsalt koosolekutelt ära olnud ja seda juba enne europarlamenti. Muidugi on erakonnal ka tagatoad, kus inimesed teevad musta, tehnilist, alamotiveeritud tööd ja lasevad meiesugustel eestoas särada. Mina olen neile tänulik, aga mingi vimm kontori vastu on alati olnud neil tipp-poliitikutel, kes ei tunne end kindlalt. Kõige rohkem oli seda Siim Kallase ajal, kus isegi mina fraktsiooni esimehena ei olnud paljust informeeritud, aga ma ei nurise ka tagantjärele, vaid sõdisin ka siis ikka  ideede rindel,» sõnas Ligi.

Ta märkis, et erakondade liikmed ei peaks Eesti poliitika tagatubade müüti ise reanimeerima. Ligi sõnul pärineb erakonna tagatoa müüt Mart Laari erakonnast (Isamaaliidust – toim.) ja saavutas täiuse Res Publicas. «Pikka pidu sellisel erakonna juhtimisel kunagi ei ole, ajalugu näitab, et selline erakond kaob, aga mütoloogia mürgitab avalikkuse suhtumist riigijuhtimisse,» ütles Ligi.

Hanno Pevkur rääkis intervjuus, ka sellest, et paljud Reformierakonna liikmed ei julge tema poolt hääletada, kuna kardavad Kristen Michali võidu korral sellele järgnevaid repressioone või valimisnimekirjast väljajäämist.

«Hääletamine on salajane. Loodan ainult, et Kristeni poolt ei tule sarnast vastust repressioonidest Hanno valimise korral ja me saame omavahel need vaenlaste rõõmustamise jutud pidama,» kommenteeris Ligi Pevkuri sõnu.

Hanno Pevkur kirjeldas Postimehele antud intervjuus Reformierakonna juhatuse viimast koosolekut, mille erakonna esimees Taavi Rõivas kutsus kokku erakordselt lühikese etteteatamise ajaga. Pevkuri sõnul helistas Rõivas juhatuse liikmetele pühapäeva õhtul ja kutsus koosoleku kokku esmaspäevaks kella 16ks. Pevkuri sõnul muudeti juhatus sisuliselt kummitempliks, kuna erakonna kongressi toimumine 7. jaanuaril oli selleks ajaks sisuliselt juba ära otsustatud.

«Nii mina kui ka teised juhatuse liikmed avaldasid arvamust, et kandidaatidele tuleb anda veidi rohkem aega piirkondades inimestega kohtumiseks. Samuti ei loetud ette samal ajal Brüsselis olnud aseesimehe Kaja Kallase seisukohta – temagi palus üldkogu edasi lükata. Midagi ei oleks juhtunud, kui üldkogu oleks lükatud jaanuari lõppu. Aga kõik oli juba ette valmistatud, isegi ruum kinni pandud ja Facebooki reklaam riputatud. See näitab, et otsus oli juba ette ära tehtud kuskil kitsas ringis. Juhatus kutsuti lihtsalt vormistama. See ei ole õige. Juhatus on see, kes langetab otsused, mitte kummitempel,» rääkis Pevkur intervjuus Postimehele.

Ligi märkis, et erakonna juhatuses toimus kongressi toimumisaja suhtes arutelu ja Hanno Pevkur jäi seal vähemusse. Ligi lisas, et lühikesel etteteatamisel on loogiline põhjus. «Reformierakonna asi ei ole täita pika juhivahetusega meediat omavahelise sisevõitlusega esimehetooli pärast, vaid kehtestada end opositsioonina. Uus valitsus teeb juba väga kummalisi asju, mida ei ole mõtet varjutada, mille kallal tuleb hoopis töötada ja meeskond olla. Sellest me rääkisime ja sellega enamus nõustus,» rääkis Ligi.

Praegu on Reformierakonna esimeheks kandideerimisest teatanud Kristen Michal ja Hanno Pevkur. Ligi sõnul toetab ta mõlemat kolleegi, aga kui juhikandidaadid on nemad, valib ta selle, kes ühendab võistkonda võitluses teiste klubide, mitte enda klubi vastu.

«Mu meelest ei sobi asendada sisuvaidlusi oma erakonna halvustamisega kellaaegade, protokollide, tähtaegade teemal. Omadega võitlemine on lihtsalt raiskamine, mispärast ma ise ei kandideerigi, kuigi tean endal olevat mitu eelist nagu on Kristen Michalil ja Hanno Pevkuril,» ütles Ligi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles