Talvik: Rail Balticu uuringud ja analüüsid tuleb avalikustada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Vabaerakonna fraktsiooni liige Artur Talvik.
Pildil Vabaerakonna fraktsiooni liige Artur Talvik. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni saadiku Artur Talviku sõnul peab valitsus enne järgmiste Rail Balticu osas siduvate sammude astumist avalikustama senise lähteülesande, tehtud analüüsid ja uuringute tulemused ja ka olemasolevad vahearuanded.

Talviku sõnul on Eestil väga vaja kiireid ja moodsaid transpordiühendusi Euroopaga, kuid Rail Balticu projektiga edasiminekuks peab valitsus miinimumprogrammina avalikustama olemasoleva projekti ja olukorra riskianalüüsi, samuti äriplaani. Ka tuleb Talviku sõnul avalikustada ka projekti äri- ja tasuvusmudeli ning kas ja kuidas saab ebasobivate asjaolude ilmnemisel projekti muuta, edastas Vabaerakonna pressiesindaja.

Talviku sõnul tuleb seda teha enne kolmepoolse lepingu sõlmimist Läti ja Leeduga. Ka rõhutas Talvik, et vaja on ka finantseerimisplaani, arvutusi selle kohta mis juhtub näiteks siis, kui Eesti omaosalus projektis tõuseb praeguselt 15 protsendil teadmata tasemele alates 2021. aastast. Ka soovib Talvik teada, mis raha eest ostetakse rongid ja ehitatakse kohalikud jaamad, sest nende maksumust ei ole praegustes plaanides üldse arvestatud.

Vabaerakondlased ootavad valitsuselt ka olemasoleva raudteevõrgu arengukava, kas Eesti Raudtee ja Rail Balticu juhtimine viiakse kokku ja kas Balti Rail Balticut haldavad tulevikus kolm riiki ühiselt või igaüks oma territooriumil eraldi.

Talviku sõnul on eesmärk leida Eestile parim lahendus ja lõpetada praegune poolt või vastu võtmes toimuv diskusioon.

Riigikogu arutab teisipäeval Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ettepanekul olulise tähtsusega riikliku küsimusena Rail Baltic u tulevikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles