Ilmaportaalid meile valgeid jõule ei ennusta

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvanad Ida-Virumaal.
Jõuluvanad Ida-Virumaal. Foto: Sergei Stepanov

Välismaised ilmaportaalid ei anna palju põhjust rõõmustamiseks neile, kes ootavad pikisilmi valgeid jõule.

Tõsi, jõuludeni on veel 11 päeva, mistõttu jõuab prognoos eeldatavasti veel mitu korda muutuda. 

Venelaste ilmaportaali Gismeteo prognoosi kohaselt püsib Tallinnas õhutemperatuur pühade ajal plusspoolel. Jõululaupäeval tuleb nende praegustel andmetel 3 kuni 6 soojakraadi, oodata on ka väikest vihma. 25. detsember ilma poolest suurt ei erine ning portaal ennustab kuni viit soojakraadi ja päikeselist ilma vähese vihmaga.

Ka ülejäänud Eestis - näiteks nii Tartus kui suurematel saartel - ei kipu õhutemperatuur alla null kraadi minema.

Venelaste portaal lubab Tallinnasse sooja ilma. Neile, kes ootavad valgeid jõule, see ilmselt suur rõõmusõnum ei ole.
Venelaste portaal lubab Tallinnasse sooja ilma. Neile, kes ootavad valgeid jõule, see ilmselt suur rõõmusõnum ei ole. Foto: Gismeteo.ru

USA portaal Accuweather.com ennustab pisut külmemat ilma. Nende ennustuse kohaselt püsib õhutemperatuur 24. ja 25. detsembril null kraadi ringis, kuid öösel võib langeda koguni -7 kraadini. Ka ennustavad nad pühapäeval Tallinnasse lumesadugi.

Nii Tartusse kui ka näiteks Kuressaarde lubab portaal pühadeks lumesadu jõululaupäevaks ja esimeseks jõulupühaks.

Ameeriklased ennustavad meile veidi külmemat ilma.
Ameeriklased ennustavad meile veidi külmemat ilma. Foto: Accuweather.com

Eestlaste seas vast kõige popima välismaise ilmaportaali Yr.No prognoos jõuludeni veel ei ulatu, kuid pühade-eelne aeg näib nende ennustuse kohaselt samuti sombune ja õhutemperatuur püsib plusspoolel.

Ka meie ilmateenistuse ametlik prognoos ulatub praegu 19. detsembrini. Ilmateenistuse valvesünoptik ütles Postimehele, et jõuludeks prognoosivad erinevad mudelid praeguse seisuga väga erinevat ilma. Kord pakub prognoos jõuludeks sulailma, teinekord paistab pilt jällegi talvisem.

«Praegu on veel väga raske öelda, milliseks jõuluilm kujuneb, sest pikema aja prognoosid kipuvad muutuma. Kuid kui Atlandilt tuleb veel sooja õhku juurde, siis on väga väike tõenäosus, et saame üle Eesti kaunist talveilma nautida,» ütles sünoptik. Täpsemat prognoosi on oodata tuleva nädala algul.

Mida näitab ilmajalugu?

Mullu oli jõulupühadel sarnane ilm, mida lubab tänavusteks pühadeks Gismeteo - sooja oli siis viie-kuue kraadi ringis ja enamjaolt paistis päike.

Riigi Ilmateenistuse andmed näitavad, et Tallinnas on viimase 50 aasta jooksul jõululaupäeval maad katnud lumevaip umbes pooltel kordadel. Sealjuures on näiteks Vilsandi saare elanikud saanud jõuludel lumememme teha väga harva – püsiv lumikate on jõululaupäeval olnud vaid 13 protsendil kordadel aastatest.

Haanja kõrgustikul, Väike-Maarja ja Jõhvi ümbruses oli 30 aasta jooksul ehk ajavahemikus 1961-1992 jõuluõhtuks püsiv lumikate maas 83 protsendil juhtudest.

Kõige paksem lumi on jõululaupäeval mõõdetud Lääne-Virumaal Sämis, kus 2010. aasta 24. detsembril oli lund tervelt 63 sentimeetri jagu. Samasse aastasse jäävad teisedki esiviisiku tulemused - Uue-Lõve (59 cm), Kuusiku (57cm), Jõhvi (49cm) ja Väike-Maarja (48cm).

Kõige krõbedam pakane oli 2001. aasta jõululaupäeval Võrus, kui külma oli lausa -33,5 kraadi. Kõige soojem oli üheksa aastat tagasi Saaremaal Sõrvel, kus mõõdeti 8,5 kraadi sooja.

Jõuluilma ülevaade. Allikas: Keskkonnaagentuuri 2013. aasta ülevaade.
Jõuluilma ülevaade. Allikas: Keskkonnaagentuuri 2013. aasta ülevaade. Foto: Riigi Ilmateenistus
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles