Õhuvägi kaalub Sherpade asemel transpordilennukite M-28 hankimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti õhuvägi loobus transportlennukitest Sherpa C-23B+.
Eesti õhuvägi loobus transportlennukitest Sherpa C-23B+. Foto: SCANPIX

Õhuvägi otsustas loobuda Ameerika Ühendriikide pakutud sõjaväe transportlennukist Sherpa C-23B+ ning kaalub nüüd sama programmi raames Sherpade asemele kahe transpordilennuki M-28 Skytruck hankimist.

Õhuväe pressiesindaja Alar Laats ütles BNSile, et õhuvägi kaalub kahe transpordilennuki M-28 Skytruck muretsemist, samas toonitas ta, et otsuseid ei ole veel langetatud ning M-28 on üks võimalikest variantidest. «Kui õhuvägi valib selle lennukitüübi, siis otsused langetatakse ilmselt tuleva aasta jooksul,» sõnas Laats.

Laats selgitas, kui õhuvägi peaks langetama otsuse transpordilennukite M-28 kasuks, saaks õhuvägi lennuki küll sümboolse hinna eest, kuid samas tuleks need enne kasutuselevõttu ümber ehitada Euroopa nõuetele vastavaks.

«M-28 on meie oludesse sobivam lennuk kui Sherpa,» ütles Laats. Ta märkis, et M-28 vajab õhkutõusmiseks lühemat rada, seega on lennuk võimeline maanduma ka Eesti väikestel ja pehme kattega lennuväljadel. Erinevalt 25 aasta eest tootmisest maha võetud Sherpast on M-28 tänaseni tootmises, mis tähendab, et nende varuosad on saadaval ning lennukite hooldus ja ülalpidamine seega odavam.

2014. aasta lõpus teatas kaitsevägi, et Eesti õhuvägi võtab 2015. aastal kasutusse kaks USA-lt saadavat sõjaväe kerget transportlennukit Sherpa C-23B+, lennukid vahetavad välja seni õhuväes kasutusel olnud lennukid Antonov An-2. Eelmise aasta juulis ütles õhuväe pressiesindaja BNSile, et leping on kavas allkirjastada «paari nädala jooksul» ning loodetavasti jõuavad lennukid Eestisse 2016. aastal.

Tänavu otsustas õhuvägi Sherpadest siiski loobuda. Analüüsist selgus, et kuigi Sherpade ostuhind oleks olnud sümboolne, oleks lennukite ülalpidamine kujunenud liiga kalliks.

Eesti õhuvägi kasutab kergeid transpordilennukeid taktikaliste õhutulejuhtide ja sihitajate treeninguks, vaatluslendudeks, meditsiinilise evakuatsiooni lendudeks, õhudessandi kohaletoimetamiseks ning mitmesugusteks muudeks kaitseväele vajalikeks transpordilendudeks nii Eestis kui ka väljaspool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles