Kuidas valmistusid esmakordselt riigikokku pääsenud keskerakondlased ööistungiks?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sindi linnapea Marko Šorin.
Sindi linnapea Marko Šorin. Foto: Urmas Luik

Pärast valitsuse vahetumist asendusliikmetena esimest korda riigikokku pääsenud Keskerakonna saadikud peavad ööistungit demokraatia loomulikuks osaks ja lubavad täna lõpuni vastu pidada. Kui teised pole selleks puhuks suuri ettevalmistusi teinud, siis endine Sindi linnapea varus istungisaali nii laadija kui ka akupanga.

Tiit Terik. / Küllike Rooväli
Tiit Terik. / Küllike Rooväli Foto: KÜLLIKE ROOVÄLI/PM/SCANPIX BALTICS

Riigikokku majandus- ja taristuminister Kadri Simsoni asendusliikmena pääsenud endine Nõmme linnaosavanem Tiit Terik kinnitas, et kaitseliitlasena ta ööistungit ei karda, kuid kogemus on igal juhul uus.

«No mina olen väga värske mees siin majas. Oma paarinädalase kogemusega saan kuulata ainult kolleegide soovitusi,» muigas ta.

Terik nentis, et ette valmistada on ööistungiks keeruline – kuigi soovitatakse olemine mugavamaks teha, et saaks vahepeal natuke tukkuda, siis vaheajad, mis istungil võetakse, on kõigest 10-minutilised. «Aega väga ei ole. Aga ega ma seda ööistungit ei karda, kaitseliitlasena olen tihtipeale öösel olnud n-ö telgis ahjuvalves. Selles mõttes see olukord midagi uut väga ei ole,» ütles ta.

Ainus halb asi on Teriku sõnul, et lapsed kodus küsivad, miks isa täna koju ei tule. Kuid see käib parlamendi tööga Teriku arvates igati kokku.

See, kui kaua täna läheb, sõltub Teriku selgitusel sellest, kui palju opositsioonil endal viitsimist ja tahtmist on. Koalitsioonil tuleb ikka olla lõpuni, möönis ta. «Kui vaadata, millega nad venitama võivad hakata ja neid muudatusettepanekuid, siis mulle uue riigikogu liikmena tundub, et need muudatusettepanekud on natuke otsitud. Kui seal on ettepanek teha muudatused ühe euro kaupa, siis tegelikult ei ole tegu ju sisuliste muudatustega,» rääkis Terik. Kõiki muudatusettepanekuid polnud tema veel läbi jõudnud käia.

Terik loodab, et nii pikalt täna siiski ei lähe, et ka hambaharja oleks pidanud kaasa võtma. «Mis sööki puutub, siis kohvik on olemas ja nälga ei jää, aga kaitseliitlasena ei pea ka regulaarselt iga paari tunni tagant sööma. Ma arvan, et sellise väikse katsumuse peame vastu vapralt,» lisas ta.

Helmut Hallemaa.
Helmut Hallemaa. Foto: Elmo Riig

Haridus- ja teadusminister Mailis Repsi asendusliikmena riigikokku pääsenud Keskerakonna Viljandimaa piirkonna esimees Helmut Hallemaa leiab, et nii nagu ka kõigi teiste vormide, mille kasutamine ühes demokraatlikus riigis seadustes ette on nähtud, on aktsepteeritav ööistungi pidamine.

«Jah, ma arvan, et üheeuroste muudatusettepanekute tegemine oleks võinud olla tõsisem, sisulisem ja läbimõeldum. Aga põhimõtteliselt on kõik seaduses kehtivad demokraatia vormid aktsepteeritavad,» lausus ta ja märkis, et arutelud enne muudatusettepanekute läbihääletamist seisavad veel ees.

Selle eest, et öö saaks vastu peetud, on riigikogus Hallemaa sõnul juba hoolitsetud. «Siin töötab kohvik, mis pakub toitu, kohvi variandid on meil suure, 27-liikmelise fraktsiooni puhul korraldatud enne ööistungeid. Kindlasti on need variandid olemas ka ööistungi ajal. Mul on praegu kaks arvutit korraga ees lahti, nii et kõike tööd saab siin teha,» jutustas Hallemaa.

«Ööistungiga otsene kokkupuude on tõesti esimene ja eraldi valmistunud ei ole. Olen sportlikus vormis ja lähen ikkagi tõsise meeleoluga saali, et see asi läbi viia ja eelnõude lugemine lõpetada,» rääkis Hallemaa.

Kas plaan on lõpuni vastu pidada? «No ikka peame vastu. Tegelikult tegime meie kolme fraktsiooni poolt ettepaneku erakorraliste istungite kokkukutsumiseks, kui on vajadus selleks, reedel-laupäeval ja töötame ka järgmine nädal, et riigieelarve vastu võtta. Nii et me oleme väga töises meeleolus,» vastas riigikogu liige.

Toomas Paur.
Toomas Paur. Foto: Erakogu

Võru linnavolikogu endine esimees Toomas Paur leidis, et kui täna on koalitsioon, kes tahab teha otsuseid ja eluga edasi minna, siis ongi opositsioonil tahtmine nii käituda.

«Eks ikka pakutakse muudatusi välja ja tahetakse ennast esile tõsta, opositsiooni asi ongi ennast nähtavaks teha,» ütles ta.

Midagi öösitungi jaoks kaasa Paur varunud ei ole. «Ei ole, ma esimest korda katsun selle läbi teha.»

«Praegu ma olen täis tahtmist see kõik ilusti kaasa teha,» kinnitas riigikogulane, et eesmärk on lõpuni vastu pidada. Varasemad kogemused öötöö tegemisel Pauril puuduvad. Kas pea püsib värske? «Ikka,» kinnitas saadik.

Sindi linnapea Marko Šorin.
Sindi linnapea Marko Šorin. Foto: Urmas Luik

Endine Sindi linnapea ja Jüri Ratase asendusliikme Vladimir Arhipovi asendusliikmena parlamenti pääsenud Marko Šorin ütles, et kuna ette magada ei ole võimalik, siis on lootus vastu pidada ja puhata peale töö lõppu.

«Huumoriga pooleks suhtun ööistungisse pisut ka kui uute parlamendi liikmete «ristimisse». Tänaseid ajalehti, infoportaalide uudiseid ei ole sihilikult lugenud, et neid siis vajadusel öösel teha,» rääkis ta.

Istungi lõpuni kavatseb ka Šorin vastu pidada. «Motiveerin ennast arvuti vahendusel, jälgides vanema poja lõpurännakut. Tema on eilsest kella 12 saadik Kuperjanovi pataljoni ajateenijana täisvarustuses, magamata Võrumaa metsades erinevaid katseid tehes, tõestamas oma valmisolekut Eesti Vabariigi eest seista. Soovides talle edu ja temale mõeldes, saan ka ise energiat juurde,» kirjutas riigikogu liige.

Mida istungile kaasa varute? «Nii telefon kui ka arvutilaadija on istungisaali lauasahtlis, lisaks ka akupank. Mingil hetkel lähen Coca-Colat ostma,» vastas Šorin.

Šorin märkis, et Reformierakonnal oli võimalus esitada konstruktiivseid ettepanekuid, kuid pole seda võimalust tema hinnangul kahjuks kasutanud. 119 ettepaneku sisuks on neil Šorini sõnul tõsta tulumaksuseaduse paragrahvis 232 ette nähtud 2700 euro suurust täiendavat maksuvaba tulu pensioni korral igas ettepanekus ühe euro võrra.

Riigikogu jätkab täna kell 14 algaval istungil uue koalitsiooni kiiruga kokku pandud maksupaketi teist lugemist, mis opositsiooni vastuseisu tõttu kestab tõenäoliselt terve öö.

Kuna opositsioon on esitanud eelnõule üle 150 muudatuse, mida on võimalik lasta suures saalis kuni 10-minutilisi vaheaegu võttes läbi hääletada, valmistuvad riigikogu liikmed selleks, et eelnõu arutelu kestab neljapäeva hommikuni, võimalik, et kauemgi. Neljapäevane täiskogu istung, mis on ühtlasi viimane korraline istung sel aastal, lõpeb hiljemalt kell 14.

Ela riigikogu öösistungile kaasa Postimehe otseblogi vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles