Tallinnas juveelipoodi röövinud lätlasi tahab kohtupidamiseks endale ka Tšehhi

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juveelid.
Juveelid. Foto: Reuters / Scanpix

Tšehhi politsei pidas suuroperatsiooni käigus kinni Prahas juveelipoode röövinud rahvusvahelise kurjategijate jõugu, kes röövisid 34 miljoni krooni ehk ligi 1,3 miljoni euro väärtuses ehteid, kriminaalasjaga on seotud ka kaks Eestis juveelipoe röövi eest vangi mõistetud lätlast.

Bogdans ja Sergejs sisenesid tänavu 6. jaanuaril Tallinnas Mustamäe teel juveelipoodi, ähvardasid müüjat relvataolise esemega ja röövisid 50 000 euro väärtuses ehteid. Röövi ajal poes kliente ei olnud ning keegi vigastada ei saanud.

Põhja prefektuuri isikuvastaste kuritegude teenistuse vanem Rait Pikaro rääkis vahetult pärast röövi, et sündmuskohalt kogutud tõendid annavad lootust kahtlustatavad kiiresti tabada.

Läti andis kurjategijad Eestile välja

Politsei saigi poodi röövinud meestele jälile ning kevadel pidas Läti politsei Harju maakohtu vahistamismääruse ja Põhja ringkonnaprokuratuuri taotluse alusel Bogdansi ja Sergejsi kinni. Läti politsei teostas Põhja ringkonnaprokuratuuri õigusabi taotlusel Lätis ka mitmed läbiotsimised.

Läti andis kuriteos kahtlustatavad Bogdansi ja Sergejsi ning leitud asitõendid suve hakul Eestile üle, tingimusel, et pärast kohtupidamist  antakse nad Lätile tagasi. Selle tingimuse üheks põhjuseks oli kahtlus, et samad mehed panid varasemalt toime rööve ka mujal Euroopas, sealhulgas 2014. aasta lõpus järjest kaks röövi Prahas. Seetõttu kavatsesid ka Tšehhi võimud taotleda samade isikute väljaandmist.

«Kuna Eestile anti isikud välja Eestis toime pandud kuriteo menetlemiseks, siis rahvusvahelise õiguse reeglid näevad taolises situatsioonis ette, et  järgmisele soovijale, antud juhul Tšehhile,  annab kahtlustatavad välja riik, mis algselt andis nad Eestile. Seega saab nad Tšehhile välja anda Läti, mitte Eesti Vabariik,» selgitas ringkonnaprokurör Natalia Miilvee.

Harju maakohus mõistis Bogdansi ja Sergejsi 26. augustil röövimises süüdi. Bogdansi mõistis kohus neljaks aastaks ja Sergejsi kolmeks aastaks ja kaheksaks kuuks vangi. Septembris edastas justiitsministeerium Lätile andmed isikute üleandmiseks, et Läti saaks omakorda otsustada nende väljaandmist menetlusteks teistele riikidele. 

Prokuratuurile teadaolevalt viibivad Bogdans ja Sergejs veel Eestis. Läti kohus menetleb praegu mõlema isiku karistuse kandmise jätkamise küsimust Lätis ning peaks oma otsuse langetama 3. jaanuaril.

Lätlased kuuluvad 800-liikmelisse rahvusvahelisse jõuku nimega Roosad Pantrid

Tšehhi politsei andmetel kuuluvad Eestis tabatud lätlased rahvusvahelisse kurjategijate jõuku nimega Roosad Pantrid, mida juhitakse Serbiast ja kuhu kuulub 800 inimest.

Praha politsei röövidevastase osakonna juhataja Jiri Zabrodsky korraldas esmaspäeval pressikonverentsi, millel teatas, et uurijad on lahendanud kolm juveeliröövi, mis pandi toime aastatel 2012 ja 2014 Praha kesklinnas.

Esimese röövi pani jõuk toime 2012. aasta detsembris Bvlgari juveeliäris, kui kolm serbia keelt kõnelenud kurjategijat röövisid relva ähvardusel poest 17 miljoni tšehhi krooni ehk 630 000 euro väärtuses ehteid. Politsei teatel on kaks röövlit Saksamaal Münchenis tabatud ja kolmas kuulutatud rahvusvaheliselt tagaotsitavaks.

Teised kaks röövi pani jõuk toime 2014. Aastal. Jõuk röövis Praha kesklinnas asuvat Audemars Piguet’ ja Hublot’ juveelipoode, tekitades kahe kuriteoga kokku 16,5 miljoni krooni ehk 600 000 euro ulatuses kahju. Kokku osales neis kahes röövis kümmekond kurjategijat. Tšehhi politsei seostab nende röövidega ka Tallinnas juveelipoodi röövinud kahe lätlasega.

Kurjategijatel õnnestus röövitud esemed enne tabamist maha müüa. Zabrodsky sõnul on politsei andmetel vähemalt osa röövitud esemetest jõudnud Jaapanisse ja Lõuna-Aasia riikidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles