Video ja galerii: jõuluvana lõpetas riigikogu istungimaratoni (1)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile pärastlõunal kogunenud ja terve öö maksupaketi muudatusettepanekuid hääletanud riigikogu pea 24-tunnisele tööle pani täna punkti jõuluvana, kes jagas saadikutele kingitusi.

Rohke Debelaki häälega jõuluvana ütles sissejuhatuseks, et tal on hea meel saadikuid üle hulga aja näha, ning märkis, et küllap oli jõuluvanaootus see, mis tõi nad juba eile kell 14 istungile. Kui mõnikord räägitakse, et kulukad ööistungid raiskavad rahva raha, siis tema hinnangul on see jutt arusaamatu, sest kui rahvasaadik on kogu aeg tööl, ei sõida ta autoga, ei vaja hotelli ega kuluta raha valijaga kohtumiseks. «Kui riigikogu liige on kogu aeg tööl, siis on kokkuhoid tohutu suur,» leidis ta.

Samuti märkis jõuluvana, et kui varem meeldis Reformierakonnale kobarseadusi teha, siis nüüd meeldib Keskerakonnale ka. Kobarseaduste arutelul soovitas ta saadikutel edaspidi võtta kobarvaheaegu, kus sisalduks korraga näiteks 200 10-minutilist vaheaega. Samuti võiks tema hinnangul riigikogus moodustada kobara sõprusrühma.

Reformierakonna fraktsioon sai jõuluvanalt kingituseks tööriistakasti kujulise peenhäälestamise esmaabikasti, kus oli sees muu hulgas nii stetoskoop, vesilood kui ka vererõhuaparaat. Isamaa ja Res Publica Liit sai jõulukingiks nimeraamatu, kust otsida erakonnale uut nime (milleks võiks jõuluvana arvates olla näiteks Isamaa ja Res Publica Tiit), ja villased sokid, kuid jäi samas ilma võimlemisõpikust, sest jõuluvana hinnangul on neil harukordne paindlikkus juba saavutatud.

Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale oli jõuluvana kingikotis vuugitäide ja kellu, et erakond saaks uut võimuliitu koos hoida. Konservatiivne Rahvaerakond sai ruutmeetri parketti, mis peaks neid aitama juhul, kui nad vahepeal ei osutu kellegi meelest parketikõlblikuks, ning Vabaerakond ideede etteistutamise masina. Keskerakond sai aga karika ja õnneratta.

Lõpetuseks avaldas jõuluvana heameelt valitsuse vahetuse üle ja ütles, et vastavalt oma võimalustele elamine oligi ära tüütanud. Tema sõnul on vahepeal mõttekas keerata järgmine lehekülg ja natuke puhata, samas kui võetavate kohustuste eest maksavad järeltulevad põlvkonnad.

Jõuluvana käib riigikogus igal aastal sügisistungjärgu viimasel korralisel istungil. Tänavu peab riigikogu kogunema veel ka uue nädala alguses, et erakorralisel istungjärgul vastu võtta täna teise lugemise läbinud maksupakett ning tuleva aasta riigieelarve.

Korralistele istungitele koguneb parlament taas 9. jaanuaril.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles