Savisaar otsib ERJKga reklaamikulude hüvitamise osas kompromissi (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Sander Ilvest

Keskerakonna endine esimees, Tallinna linnapea kohalt kõrvaldatud Edgar Savisaar ei ole täitnud riigikohtu otsusega jõustunud ettekirjutust ja linnale eelmiste kohalike valimiste eel tehtud valimisreklaamide eest 117 000 eurot tagasi maksnud, samas teatas Savisaare esindaja, vandeadvokaat Oliver Nääs, et soovib otsida ettekirjutuse täitmise osas kompromissi.

Järelevalvekomisjoni esimees Ardo Ojasalu ütles Postimehele, et Savisaare esindaja saatis eile komisjonile ettepaneku pidada kompromissi üle läbirääkimisi. «Kuna ettepanekus ei olnud kirjas, millist kompromissi silmas peetakse, siis me andsime kuni järgmise reedeni aega sõnastada kompromissi sisu,» ütles ta ja lisas, et sellest olenevalt teeb komisjon otsuse tuleval reedel.

Ojasalu märkis, et samas on Savisaar kõik ettekirjutuse täitmise tähtajad ületanud ja seetõttu otsustati rakendada 500-eurost sunniraha ja teha talle uus hoiatus. «Kui järgmise perioodi jooksul ei juhtu samuti midagi ega tehta ühtegi sammu ettekirjutuse täitmiseks või kui me kompromissile jõuame, ei asuta seda kompromissi täitma, siis me rakendame sunniraha juba 1500 eurot. Sunniraha suurus hakkab järgmistel kordadel järjest kasvama,» selgitas Ojasalu, kelle sõnul antakse Savisaarele esialgu aega 60 päeva.

Komisjoni senise otsuse kohaselt pidanuks Savisaar ettekirjutuse täitma 10. detsembriks.

Lisaks otsustas komisjon Ojasalu sõnul kaasata menetlusse ka Keskerakonna, kellele antakse menetluse senisest käigust ülevaade. Samuti selgitatakse tema sõnul, et kuna seni pole ettekirjutust täidetud, on erakonnaseadusest tulenevalt oht, et siseminister võib vähendada erakonnale riigieelarvest kantavat summat. «Sellega seoses teeme neile ettepaneku, et nad ise tasuksid ettekirjutuses nõutud summa, et vältida endale suurema kahju tekkimist,» ütles Ojasalu.

Komisjon tegi Savisaarele juba eelmise aasta alguses ettekirjutuse, mille kohaselt pidi ta tasuma linnale 2013. aasta kohalike valimiste eel tehtud «Tallinn liigub» reklaami, telekanalis PBK näidatud venekeelse reklaamklipi ja Hiiu staadioni avamise reklaami kulud. Pärast pikki kohtuvaidlusi otsustas riigikohus tänavu novembris jätta Savisaare kaebuse rahuldamata.

Aab: ERJK otsust on raske täpsemalt kommenteerida

Keskerakonna peasekretär Jaak Aab ütles, et erakonnal ei ole hetkel täiendavat infot ERJK tänase otsuse osas, mis puudutab Keskerakonna kaasamist Savisaare keelatud annetuse tagasisaamise menetlusse. 

«Hetkel veel ei ole Keskerakonnani jõudnud ERJK vastavasisulist otsust ega ühtki ettepanekut. Juhul kui see matejal meieni jõuab, siis selle üle ka arutame ning kujundame seisukoha,» ütles Aab.

«Teadaolevalt on Edgar Savisaare advokaat kinnitanud valmisolekut kompromissiks ning selle täpsustamiseks määrati nädalane tähtaeg,» jätkas ta. Kas ERJK selle kompromissiga nõustub ning millised on järgmised sammud, on Aabi sõnul veel vara prognoosida.

«Keskerakonna huviks on võimalikult kiire lahenduseni jõudmine antud küsimuses,» kinnitas ta.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles