Galerii: Tapal avati USA sõdurite ehitatud taristu (3)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti kaitseväe ja USA maaväe Euroopa väejuhatuse esindajad avasid täna Tapal pidulikult USA pioneeridiviisi projekteeritud taristu.

Pidulikul lindilõikamise tseremoonial osalesid kaitseväe juhataja asetäitja brigaadikindral Indrek Sirel, USA maaväe Euroopa väejuhatuse ülema asetäitja rahvuskaardis kindralmajor John Gronski ja USA suursaadik Eestis James D. Melville.

«Ameerika Ühendriikide investeeringud Tapale näitavad, et meie liitlaste kohalolek on püsiv ja kindel. Ehitatud taristu parandab Ameerika üksuste väljaõppetingimusi ning täiustab tehnika ladustamise ja hooldamise võimalusi,» ütles Sirel üritusel.

Melville'i sõnul näitab Tapale loodud taristu USA kindlat pühendumust oma liitlastele, aga ka suurepärast koostööd kahe riigi vahel. Ta märkis, et rajatised ei ole kasulikud mitte ainult USA-le või Eestile, vaid ka teistele liitlastele, kes tulevad siia panustama piirkonna julgeolekusse.

Saadik märkis Postimehele, et eelpool mainitud ehitusprojekt ei jää viimaseks koostööks kahe riigi vahel. Tema sõnul muutuvad suhted Eesti ja USA vahel aina sügavamaks. Melville kiitis Eestit kui tugevat partnerit suurriigile.

Gronski sõnul näitab kahe riigi vaheline koostöö, et Euroopa julgeolek on USA-le siiani tähtis. Ta lisas, et Washington kavatseb jätkata oma pühendumust liitlastele. USA kõrge ohvitser ei jätnud märkimata, et loodud taristu toetab igasuguse agressiooni tõkestamist.

Tapa sõjaväelinnakus ja kaitseväe keskpolügoonil on praeguseks valminud 27 Ühendriikide finantseeritud ehitusprojekti kogumaksumusega 11,2 miljonit dollarit (üle 10 miljoni euro). Projektid valmisid USA armee pioneerikorpuse, USA maaväe Euroopa väejuhatuse pioneeridiiviisi ning Eesti kaitseministeeriumi ühise planeerimise ja kooskõlastuse tulemusena.

Valminud taristust osa on mõeldud väljaõppetingimuste parandamiseks, näiteks laskerajad, ning osa logistilise toe tagamiseks, näiteks garaažid, tehnikahallid, autopesula ja tehnika mahalaadimist oluliselt lihtsustav raudteeplatvorm Tapa linnaku lähistel.

Euroopas paikneva USA armee pioneerikorpuse komandör kolonel Matthew Tyler andis teada, et järgmised ehitustööd ootavad ees Ämari õhuväebaasis. Tööd algavad seal lähiajal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles