Pärl riigikogu ööistungist: kõlli võiks «Ood rõõmule» vastu välja vahetada (2)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu pidas ööistungit.
Riigikogu pidas ööistungit. Foto: Eero Vabamägi

Kolmapäeval alanud ja terve öö kestnud riigikogu istungil rahvasaadikutel igav ei hakanud: kes viskas nalja, kes filosofeeris.

Alljärgnevalt on äratoodud osa parlamendi istungi stenogrammist.

Hanno Pevkur

Ma tänan, istungi juhataja! Ma proovisin väga pingsalt eelmise muudatusettepaneku juures veenmist, aga tundub, et jäi väheks. Me palume seda muudatusettepanekut ka hääletada ja loodame, et järgmised kümme minutit annavad meile täiendavat veenmisjõudu.

Aadu Must

Protseduuriline küsimus: kas seda kutsungit ei saaks asendada mingi optimistlikuma heliteosega, näiteks avataktid Beethoveni teosest «Ood rõõmule» või midagi sellist?

Esimees Eiki Nestor

Saaks. Vaheaeg kümme minutit.

….

Artur Talvik

Austatud esimees! Kolleeg Aadu Must tegi suurepärase ettepaneku vahetada see kõll ära, see ajab tõesti hulluks, mingi parem muusika võiks olla. Kas te olete kunagi juhatuses seda ettepanekut arutanud või ei ole? Aitäh!

Esimees Eiki Nestor

Ma olen kunagi ise selle ettepaneku teinud. Aitäh! (Naer saalis.) Vaheaeg kümme minutit.

….

Artur Talvik

Lugupeetud riigikogu esimees! Kui teie kunagi omal ajal tegite ettepaneku selle kutsungikõlli muutmiseks, mis teile siis vastati ja kes see vastaja siis oli?

Esimees Eiki Nestor

Ei ole seotud küll selle eelnõuga, aga vastati, et see võib-olla ongi taotluslik, et puuduks soov nii palju vaheaegu võtta. Vaheaeg kümme minutit.

…..

Esimees Eiki Nestor

Marko Šorin, palun!

Marko Šorin

Aitäh, istungi juhataja! Kuna muudatusettepanekud nr 27 ja nr 127 on täiesti identsed, siis kas ma saan õigesti aru, et järgmised 100 me võime vahele jätta? Aitäh!

Esimees Eiki Nestor

Muudatus nr 27. (Lehitseb pabereid.) Jah, see on küsimus komisjonile. Ma arvan, et muudatusettepanekut nr 27 tuleb hääletada, nii nagu soov oli. Ja 127, selleks ajaks komisjon peab selgitama. Palun komisjoni esimehel selgitada, kuidas see siia sattunud on! Vaheaeg üks minut, kuna ettepaneku tegija ei öelnud. (Saalist kostub «ütles küll».) Ütles kümme minutit? Huvitav, mina ei kuulnud. Palun, Hanno, ei maksa olla tagasihoidlik. Vaheaeg kümme minutit. Julgemalt-julgemalt! Marko Šorini esitatud küsimusele õnnestus juhatajal selle vaheaja jooksul koostöös komisjoniga leida ka seletus. Palun, Mihhail Stalnuhhin!

Mihhail Stalnuhhin

Aitäh, härra juhataja! Komisjonis, kui neid toredaid muudatusettepanekuid vaadati, siis selgus, et paar korda oli Reformierakond pannud viiekohalised arvud. Mina isiklikult arvan, et süüdi on kellegi liiga paksud näpud – noh, näpuviga. Tahtis ühte nuppu vajutada, vajutas korraga kahte. Selge see, et antud juhul on tegemist juba mitte paksu näpuga, vaid halva nägemisega. Tõeliselt, jällegi, tööviga, ekslikult 8 asemel sattus siia 9. Ma teen sellest teatud järeldused. Kõik dokumendid, mis hakkavad tulema Reformierakonnast, lasen mitu korda üle kontrollida. Aitäh!

Esimees Eiki Nestor

Arto Aasal on protseduuriline küsimus.

Arto Aas

Jah, aitäh! Jäin huviga kuulama, mida härra Mihhail rääkis ja ta ütles, et komisjonis midagi hääletati ja vajutati, aga komisjoni istungitel ei ole võimalik midagi hääletada ega vajutada. (Naer saalis.)

Esimees Eiki Nestor

See on võimas protseduuriline tähelepanek. (Naer saalis.) [...]

….

Hanno Pevkur

Aitäh, austatud istungi juhataja! Me palume seda muudatusettepanekut hääletada. Mulle tundub, et me kõik vajame korraks väikest sirutust ja püstitõusmist ehk võtame kümme minutit endale väikese vaheaja.

Aseesimees Enn Eesmaa

Kokku lepitud. Kümme minutit vaheaega.

Jaanus Marrandi

Mul on protseduuriline küsimus. Eelmist küsimust kommenteeris Maris Lauri kui väga head ettepanekut ja see erineb praegusest ainult ühe euro võrra. Kas seda eelmist kümneminutilist vaheaega kasutati majandusanalüüsiks, et selgitada välja, et see ühe euro võrra erinev ettepanek on oluliselt parem, kui oli eelmine? (Keegi kommenteerib saalist: «Kusjuures järgmine on veel parem.»)

Aseesimees Enn Eesmaa

Istungi juhatajal on seda väga raske kommenteerida. Soovitan vaheajal suhelda Maris Lauriga, kuid vanema inimesena ma tean, et teinekord on ka ühes euros väga suur vahe.

...

Maris Lauri

Hea istungi juhataja! Reformierakonna fraktsiooni nimel palun panna selle muudatusettepaneku samuti hääletamisele, kinnitades kolleeg Marrandile, et meie ettepanekud on kõik suurepärased. Me loodame, et järgmise kümne minuti jooksul, mida me palume juurde võtta, suudame siiski teid veenda.

Aseesimees Enn Eesmaa

Helmut Hallemaa, palun!

Helmut Hallemaa

Aitäh! Ka mul tekkis küsimus, et kas suurepärane erineb heast oluliselt.

Aseesimees Enn Eesmaa

See on semantiliselt üsna oluline küsimus. Täpselt samuti soovitan kuluaarides seda lahendada. See tõenäoliselt ei kuulu istungi juhataja kompetentsi. Kümne minuti pärast hääletame.

Mihhail Stalnuhhin

Äkki võiks järgmise muudatusettepaneku juurde minna, sest see palve «juurde võtta» minu arvates ei kõlanud kui soov võtta kümme minutit vaheaega. Sellist «juurde võtta» ettepanekut ma ei tea. Me võime vabalt edasi liikuda.

Aseesimees Enn Eesmaa

Minu jaoks ei olnud küll probleemi. Ma sain aru, et Maris Lauri esitas fraktsiooni nimel soovi kümneminutiliseks vaheajaks. Maris Lauri, palun!

Maris Lauri

Jah, ma kinnitan, et kolleegid selgelt aru saaksid, siis Reformierakonna fraktsiooni nimel palume kümneminutilist vaheaega enne hääletamist. Tänan!

Aseesimees Enn Eesmaa

Jaanus Marrandi, palun!

Jaanus Marrandi

Natuke jääb arusaamatuks, kuidas saavad kõik ettepanekud olla suurepärased. Nad erinevad üksteisest ühe euro võrra ja nii sada korda järjest. Kuidas saavad kõik ettepanekud olla suurepärased? Arusaamatu!

Aseesimees Enn Eesmaa

Eerik-Niiles Kross, palun!

Eerik-Niiles Kross

Hea fraktsioon kindlasti soovitab mitte rohkem peale võtta. Ainult tuleb juurde võtta vaheaegu. Aitäh!

Peeter Ernits

Mul on üks küsimus: milleks see kõik? (Naer saalis.)

Aseesimees Enn Eesmaa

Isegi klassikud on öelnud, et selles on küsimus. Jaanus Marrandi!

Jaanus Marrandi

Ma olen täna tegelikult Reformierakonnas ja Valdo Randperes eriti pettunud, kui ta nimetab seda sisuliseks debatiks ja neid sisulisteks ettepanekuteks. Ma olen väga sügavalt pettunud.

Aseesimees Enn Eesmaa

Peeter Ernits!

Peeter Ernits

Veel üks küsimus: kaua võib? (Naer saalis.)

Aseesimees Enn Eesmaa

Ma eeldan, et need repliigid on osa arutelust. Kuivõrd see on sisuline arutelu, kuna me räägime tulumaksuseadusest ja sotsiaalmaksuseadusest, see on teine asi. Valdo Randpere!

Valdo Randpere

Mina jälle pigem küsiks, et mis ajast on protseduuriline küsimus see, mida Jaanus Marrandi tunneb või ei tunne. Minul on ausalt öeldes jumala ükskõik, mida ta tunneb. Nii et ma arvan, et protseduuride seisukohalt Eesti Vabariigi riigikogu stenogrammil ka.

Jaanus Karilaid

Hea juhataja! Mina olen tõesti mures. Öö läbi on reformierakondlasi liiga vähe näha olnud, kas viis, kuus, seitse. Teie erakonna esimehena võiksite muret tunda. Üks võimalus on sellele signatuurile panna volüümi juurde. On see võimalik või ei ole? Järsku nad ei kuule, et meil on varsti hääletus.

Aseesimees Taavi Rõivas

Aitäh! Ma olen täiesti kindel, et küsimus ei ole signatuuri valjuses. Ma tänan teid protsediuurilise küsimuse eest! Jaanus Marrandi, palun!

Jaanus Marrandi

Nii profülaktika mõttes, lugupeetud istungi juhataja, juhin teie tähelepanu, et teie ei lülitanud sisse kutsunginuppu kaks minutit enne hääletamist. Selle lülitas sisse riigikogu töötaja. Tegelikult oleks see protseduuriliselt just nagu teie kohustus. Te olete alles värskelt oma ametis, aga ikkagi palun jälgida protseduuri vastavalt reeglitele.

Aseesimees Taavi Rõivas

Aitäh! Ma juhtisin sellele ka juba tähelepanu. Tegelikult on juhataja kohustus lülitada see nupp sisse minut enne hääletust. Juhul kui juhataja soovib seda teha varem kui minut, siis ka see on võimalik, aga kord näeb ette, et vähemalt minut peab laskma kella. Kas on veel küsimusi? Ei ole. Sel juhul ... Jah, Jaanus Marrandi!

Jaanus Marrandi

Aitäh täpsustuse eest, aga ma juhin tähelepanu, et selle nupu peate sisse lülitama teie, aga mitte keegi teine.

Aseesimees Taavi Rõivas

Jah, seda me juba rääkisime. Aitäh teile! Vaheaeg kümme minutit.

Jürgen Ligi

Paluks vaheaega kümme minutit. Ei saa võtta või?

Aseesimees Taavi Rõivas

Vaheaega saab küsida fraktsiooni esimees või aseesimees vahetult enne hääletust. (Sumin ja naer saalis.) Kui te soovite panna küsimuse hääletusele, siis ma soovitan teil kõigepealt konsulteerida seda fraktsiooni juhtkonnaga. Nemad saavad võtta Reformierakonna fraktsiooni nimel ka vaheaja, juhul kui nad soovivad ühte või teist teemat hääletada. Jürgen Ligi, palun!

Jürgen Ligi

Mina paluks seda hääletada. Ma olen ka olnud fraktsiooni esimees, nii et mul on kõik õigused. (Naer saalis.)

Aseesimees Taavi Rõivas

Olles värskelt viibinud Reformierakonna fraktsiooni juhatuse valimistel, ma saan öelda, et Reformierakonna fraktsiooni juht on Kristen Michal ja aseesimehed on Hanno Pevkur ja Maris Lauri. Aga kui te suudate nad ära veenda, siis nad on valmis kindlasti teile vastu tulema. Nii et püüdke oma fraktsiooni juhtkonnaga jõuda selles küsimuses konsensusele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles