Kersti Kaljulaid ajalehes Meie Maa: usuvabaduse teine pool on uskmatuse vabadus (5)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Kaljulaidiga käisid Kadriorus vestlemas literaat Mart Soidro ja kirjanik Andrus Kivirähk.
Kersti Kaljulaidiga käisid Kadriorus vestlemas literaat Mart Soidro ja kirjanik Andrus Kivirähk. Foto: Toomas Huik

Saaremaa päevalehes Meie Maa ilmus pikk aastalõpuusutlus president Kersti Kaljulaidiga, kellega käisid Kadriorus vestlemas literaat Mart Soidro ja kirjanik Andrus Kivirähk.

President räägib enda lapsepõlvest Mustamäel, julgestuspolitseinikest, vainurästastest, usu- ja uskumatuse vabadusest, singinäitusest, Luksemburgi hapukapsast ning paljust-paljust muustki. See on teistlaadi intervjuu riigipeaga, mille sarnast pole Eesti ajakirjanduses varem ilmunud, kirjutab Meie Maa.

/.../

Andrus: Mina olen muidugi väga tänulik, et lõpuks on Eestil ilmalik president.

Kersti: Igaühel peab vabadus olema. Ja usuvabaduse teine pool on uskumatuse vabadus.

/.../

Kersti: Mul on Vääna-Jõesuus tänapäeva mõistes enam mitte suvekodu, sest enamik inimesi elab seal aastaringselt. Praegu ma seal ei käi, sest politsei ei jõua kõiki kohti turvaliseks muuta. Viis aastat ma sinna ei lähe. Aga mul on Saaremaal koht, kus olla.

Andrus: (elukogenult) Aga sinna peab ka ju julgestuspolitseinik kaasa tulema. Tuleb käia palju seenel ja marjul ning panna ka turvamees neid korjama.

Kersti: Politseinikel on ametijuhend. Ma vean ka oma lapse kelku ise. Aga mul ei oleks midagi selle vastu, kui ka neil oleks õhtul võimalik seenesousti valmistada. (naerab)

/.../

Andrus: (lootusrikkalt) Kas seoses 24. veebruariga on ka oodata mingisuguseid muudatusi?

Kersti: Tuleb muudatusi. Püüan seda päeva lavastada nii, et võimalikult paljud inimesed tunneksid, et nad on demokraatlikult sellest osa saanud. Kuna paljud saavad sellest osa televisiooni vahendusel, ei tohiks neile jääda tunne, et nad vaatavad teiste pidu läbi lukuaugu.

/.../

Loe täispikka vestlust ajalehest Meie Maa.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles