Tehnoloogiakeskuste arendamiseks laekus 29 taotlust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähiuuringute tehnoloogia arenduskeskus. Pildil Egle Rebane (vasakul) ja Riin Ehin.
Vähiuuringute tehnoloogia arenduskeskus. Pildil Egle Rebane (vasakul) ja Riin Ehin. Foto: Toomas Huik

Kui seni on EAS toetanud viit tehnoloogia arenduskeskust, siis nüüd esitati plaanid 29 tehnoloogia arenduskeskuse loomiseks, mis näitab suurt huvi kasvu.


«Taotlused tuleb esitada jaanuaris, selleks ajaks võib osa loobuda ja osal on ilmselt praktiline ka ideed ühendada - siiski näitab esialgsete plaanide arv erakordselt suurt huvi toetusprogrammi vastu,» ütles EASi innovatsioonidivisjoni direktor Ilmar Pralla.



Euroopa regionaalarengu fondist rahastatava tehnoloogia arenduskeskuste toetamise eelarve aastani 2013 on miljard krooni, maksimumsumma ühe projekti kohta 120 miljonit krooni. Võimalik on toetada seitset-kaheksat tehnoloogia arenduskeskust.

Tehnoloogia arenduskeskused on ettevõtete ja kõrgkoolide koostöös loodud uurimisasutused, mille põhitegevuseks on ettevõtete tootearenduseks vajaliku uurimistöö tegemine. «Keskuste moodustamises soovisid osaleda kõik Eesti teadusasutused ja ülikoolid ning 135 ettevõtet, plaanides kaasata ka välismaiseid partnereid nii uurimisasutuste kui ettevõtete hulgast,» ütles Pralla.

Ta lisas, et kavade hulgas on enam energeetika-, biotehnoloogia- ja IT-projekte, vähem masinaehituse, materjaliteaduse ja keemia valdkonna uurimisplaane.

Sel aastal toetab EAS kokku 84,1 miljoni krooniga viie tehnoloogia arenduskeskuse tegevust. Nendeks on toidu- ja fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskus, tervisliku piima biotehnoloogiate Arenduskeskus, ELIKO tehnoloogia arenduskeskus, vähiuuringute tehnoloogia arenduskeskus ja nanotehnoloogiate arenduskeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles