Kohus sekkus valitsuse plaani anda tuulepargi kinnistu Eesti Energiale (1)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Paldiski tuulepark.
Pildil Paldiski tuulepark. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Tallinna halduskohus peatas valitsuse 8. detsembril langetatud otsuse anda Pärnumaal asuv Tootsi Suursoo tuulepargi kinnistu ilma enampakkumiseta Eesti Energiale. 

Kohus kohaldas esialgset õiguskaitset kiireloomulisena tuuleparkide arendaja AS Raisner kaebuse alusel.

Kaebaja, tuulepargi arendaja AS Raisner esindaja advokaadibüroo Derling partneri Piret Blankini hinnangul on valitsuse otsus vastuolus riigivaraseadusega, mis kohustab valitsust riigivara käsutamisel tegutsema ausalt, läbipaistvalt ja kontrollitavalt. 

«Riik ei saa anda ühele turuosalisele väärtuslikku maad ilma enampakkumiseta, sest see kahjustab vaba konkurentsi ja mõjutab turul tegutsevaid ettevõtjaid ebavõrdselt. Esialgse õiguskaitse kohaldamine näitab, et ka kohtu hinnangul võib maa andmine Eesti Energiale olla vastuolus riigivaraseadusega, samuti Euroopa Liidu õigusega ja kujutada endast keelatud riigiabi,» leiab Blankin. 

Kohus kohaldas esialgset õiguskaitset kiireloomulisena esialgu 30 päevaks, peatades valitsuse 9. detsembri korralduse nr 404 kehtivuse ja seades Tootsi tuulepargi kinnisasjale keelumärke AS Raisneri kasuks. Menetlus jätkub halduskohtus. 

Seoses valitsuse otsusega anda otsustuskorras ja ilma enampakkumiseta Tootsi Suursoo maa Eesti Energiale on kodumaiseid tuuletehnoloogia ettevõtteid koondav Tuuletehnoloogia Liit esitanud kaebuse Euroopa Komisjonile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles