Piiriületajad peavad pühade ajal tavapärasest rohkem aega varuma

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luhamaa piiripunkt.
Luhamaa piiripunkt. Foto: PPA

Politsei- ja piirivalveamet hoiatab, et pühade ajal peavad piiriületajad tavapärasest rohkem kannatust varuma, sest tõenäoliselt tekivad piiripunktides ajutised seisakud ja pikad järjekorrad.

Lõuna prefektuuri piirivalvebüroo juht Tamar Tamm rääkis, et viimaste aastate kogemus näitab, et pühade ajal võib Narva piiripunktis piiriületajate arv ööpäevas küündida kuni 13 000 ja Luhamaa piiripunktis 3500 inimeseni. Tavapärane ööpäevane piiriületuste hulk väljaspool pühade perioodi on Narvas keskmiselt 8000 inimest ja 1200 sõidukit ning Luhamaal 1000 inimest ja 700 sõidukit.

«Kel võimalik, soovitame Narva piiripunkti kõrval kaaluda piiriületust Luhamaa või Koidula piiripunkti kaudu, kus eeldatavasti on elava järjekorra ooteaeg lühem kui Narva piiripunktis,» ütles Tamm.

Samuti näitab varasem kogemus, et kõige suurem on piiriületuste koormus Eestisse sisenemisel perioodil 24. detsember kuni 4. jaanuar ning Eestist väljumisel 4. kuni 9. jaanuarini.

«Neil, kel pole märgitud ajavahemikel möödapääsmatut vajadust Eesti välispiiri ületada, soovitame oma reis pigem pisut edasi lükata. Järjekorras ootamise arvelt hoiate kokku väärtuslikku aega, mida lähedaste seltsis veeta,» soovitas Tamm.

Ta lisas, et kuivõrd suur osa inimestest soovib piiri ületada üsna üheaegselt aastavahetuse eel ja uue aasta jaanuari kuu esimesel poolel, aitab pikemaid järjekordi Eestist väljumisel vältida piiriületuseks aja broneerimine veebilehel www.eestipiir.ee.

Samuti saab sellel leheküljel jälgida Narva, Luhamaa ja Koidula piiripunktide ootejärjekorras olevate sõidukite hulka ning eeldatavat ooteaega. «Teeme piiripunktides kõik endast sõltuva, et piiriületused inimestele võimalikult ladusalt kulgeksid. Kindlasti on suureks abiks, kui inimesed aegsasti läbi broneerimissüsteemi oma piiriületuse planeerivad,» soovitas ta.

Euroopa Liidu välispiiri ületamisel peab reisijal kaasas olema kehtiv reisidokument. Kolmanda riigi kodanikul, kes viibib Eestis viisa alusel, tuleb lisaks jälgida nii viisa kehtivusaega kui ka lubatud viibimisaega. Viisa kehtivuse lõppemise ajaks või lubatud viibimisaja lõppedes  on välismaalane kohustatud Eestist lahkuma. Vastasel juhul puudub välismaalasel Eestis viibimise alus ning tema Eestis viibimine on ebaseaduslik.

Samamoodi tuleb veenduda, et kaasas oleks sõiduki dokumendid, sõiduk oleks tehniliselt korras ning kaasas ei oleks Eestis keelatud esemeid nagu näiteks antiradarid, elektrišokirelvad ja muu sarnane. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles