«Vahetund Postimehega»: oleks imetlusväärne, kui Venemaa ei üritaks mõjutada valimisi Saksamaal

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andreas Kaju ja Janek Mäggi hooaja esimeses saates «Vahetund Postimehega». Foto on illustratiivne.
Andreas Kaju ja Janek Mäggi hooaja esimeses saates «Vahetund Postimehega». Foto on illustratiivne. Foto: Eero Vabamägi

«Vahetund Postimehega» käsitles sel korral Berliini terroriakti ja Saksamaa valimisi, Süüria sõja lõppakordi ning USA uue valitsuse mõju maailma poliitikale.

Saates osalenud Postimehe välisuudistetoimetuse juhataja Evelyn Kaldoja sõnul pole sel aastal möödunud ühtegi kuud ilma terroriaktita. «Põhiline tegija on kas ISIS või nn üksikud hundid, kes on neist eeskuju võtnud,» ütles Kaldoja.

Mis puudutab meetodeid, siis ISIS on juba mitu aastat tagasi kutsunud oma järgijaid üles kasutama just autosid, sest need on kergesti kättesaadavad ja nende ära keelamine pole realistlik. «Kui keegi hakkab lõhkeainet varuma või relvi ostma, siis suureneb tõenäosus, et julgeolekuteenistused saavad selle inimese kätte – on ju olnud ka väga palju edukaid julgeolekuoperatsioone,» ütles Kaldoja.

Mis puudutab rünnaku mõju Saksamaa poliitikale, siis terrorismi ja pagulasküsimuse kõrval tõuseb ilmselt esile ka Venemaa soov mõjutada järgmise aasta sügisel toimuvaid valimisi. Ja eks pretsedent USA presidendivalimistesse sekkumisega on juba olemas: kuigi sisse murti nii demokraatide kui ka vabariiklaste arvutitesse, lekitati ainult demokraatide materjale.

«Saksamaa julgeolekuteenistuse juht teatas juba mõne nädala eest, et Saksamaa on valmis selleks, et vene häkkerid püüavad valimisi mõjutada,» ütles Postimehe arvamusportaali vanemtoimetaja Toomas Randlo ja lisaks, et Venemaale oleks kasulik, kui nende suhtes kriitiline Angela Merkel valimisi ei võidaks.

«Ma imestaksin, kui nad ei üritaks nii Saksamaa kui ka Prantsumaa valimisi surkida – oskused on ju olemas ja loomulikult sa kasutad neid,» sekundeeris Kaldoja.

Mis meetodeid Venemaa valimiste mõjutamiseks veel kasutada võib, mis saab Süüriast tulevikus ja kuidas hakkab USA uus valitsus mõjutama jõudude vahekorda maailmas, saate kuulata Kuku raadio koduleheküljelt.

«Vahetund Postimehega» on Kuku raadio eetris igal kolmapäeval vahemikus 13-14.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles