Vanamoodi jõulud

Erik Prozes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnarahva jõulud 1927-1928. Maarahvas tõi jõulude ajal õled elutuppa, aga linnainimeste stiil oli šikk.
Linnarahva jõulud 1927-1928. Maarahvas tõi jõulude ajal õled elutuppa, aga linnainimeste stiil oli šikk. Foto: Eesti Ajalooarhiiv

Enne teist maailmasõda tähistati Eestis jõulupühi umbes samamoodi nagu tänapäeval. Jõulutoit oli ka siis tähtis ja turuletid ägasid lihakraami all. Seakoodid, haned, küülikud – osta, mida hing ihaldab. Küpsetati piparkooke ja osteti maiustusi. Ja küllap leidus toonagi käepäraseid koduseid vahendeid, mille abil ülesöömisest tingitud puhitusi leevendada.

Maarahvas tõi kuuse muidugi ise metsast, kuid linnades müüdi jõulupuid turul, nagu nüüd müüakse kaubanduskeskuste juures. Käis jõuluvana ja tehti kingitusi. Tõsi, toonane kingivalik polnud veel nii tugevalt mõjutatud lääne tarbimisühiskonna kommertsjõuludest. Jõuluvanasid oli mitut masti, nii maalähedaselt kasukates kui ka tolle aja moodsaid Coca-Cola punakuuelisi.

1920ndatel sai hoo sisse jõulukaartide saatmine ja see komme püsis aastakümneid. Tänapäeval on postitöötajad rohkem hõivatud välismaalt tulnud pakkide käitlemisega,  kaartide saatmise traditsioon kipub hääbuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles