Autode registreerimine liigub internetti

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paberivaba ARK keskkond
Paberivaba ARK keskkond Foto: ARK

Septembris võeti Eestis arvele 1680 uut sõiduautot, millest 1071 ehk 64 protsenti registreeriti läbi Paberivaba ARK e-keskkonna.


Lisaks sellele on sõidukite ametlikud maaletoojad esitanud septembrikuus e-keskkonna kaudu 2978 registreerimiseelse ülevaatuse akti.

Septembrikuus kustutati lammutustõendi alusel registrist 1213 sõiduautot, millest 181 tõendit olid esitatud Paberivaba ARK kaudu. Sõiduki ajutiselt kustutamise avaldusi esitati interneti kaudu 31 korral, mis on ligikaudu 10 protsenti avaldustest. Juhtimisõiguse ja juhilubade osas on populaarseimaks teenuseks eksamitele registreerimine, mida kasutavad rohkem kui pooled juhtimisõiguse taotlejad.

E-teenuste keskkond Paberivaba ARK on täienenud mitme teavitusteenuse võrra. Seetõttu palub ARK oma klientidel külastada keskkonda ning kontrollida üle oma kontaktandmed.

Tänaseks on aktiveeritud mitmed e-posti teel saadetavad teavitused: teavitus juhiloa valmimisest, sõidumeerikukaartide valmimisest ja kehtivuse lõppemisest, sõiduki tehnoülevaatuse lõppemisest jpm. Teenused on kliendi jaoks tasuta.

Paberivaba ARKi eesmärk on muuta klienditeenindus e-teenusena kättesaadavamaks, kiiremaks ja mugavamaks. Kliendi jaoks tähendab projekt seda, et taotluste esitamine ARKile on ööpäev läbi kättesaadav.

Selleks, et e-teenuste keskkonda siseneda, on tarvis ID-kaarti ning arvutiga ühendatud kaardilugejat. Samuti saab sisenemiseks kasutada Swedbanki, SEB ja Krediidipanga internetipanga kasutajanime ja paroole.

E-keskkonnas on kliendil võimalik täita elektrooniliselt taotlusi, tutvuda oma juhtimisõiguse ajalooga ning saada informatsiooni temale kuuluvate mootorsõidukite, haagiste ja väikelaevade kohta.

Paberivaba ARK asub internetis aadressil: http://paberivaba.ark.ee. Keskkonda pääseb ka ARKi kodulehe vahendusel. Projekti Paberivaba ARK rahastab Euroopa Liit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles