Keskerakond ei võta valimisliidu «Põliskeskerakondlased» loomist tõsiselt

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagine Eesti Kristliku Liidu asutajaliige ja Eesti Kongressi liige, praegune Keskerakonna liige Jüri Pallo.
Kunagine Eesti Kristliku Liidu asutajaliige ja Eesti Kongressi liige, praegune Keskerakonna liige Jüri Pallo. Foto: Wikipedia.org

Keskerakond ei kavatse Võrus loodavale valimisliidule «Põliskeskerakondlased» tähelepanu pöörata, kuna peab seda vaid kuulujutuks, ent kui selline liit tõepoolest tuleb, lubab erakond teemaga tegeleda. Valimisliidu loomise initsiaator, Keskerakonna liige Jüri Pallo kinnitas aga, et tegu pole mingi kuulujutuga.

Järgmistel kohalikel valimistel tuleval aastal kavatsevad keskerakondlased Võru linnavolikogusse kandideerida kahes nimekirjas, neist üks on parteinimistu ja teine veel loodav valimisliit «Põliskeskerakondlased», kuhu koonduvad erakonna endise juhi Edgar Savisaare toetajad, kirjutas Lõunaeestlane.

Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk ütles Postimehele, et hetkel on antud idee pelgalt kuulujutu tasemel ja Keskerakond ei kavatse sellele tähelepanu pöörata ega seda tõsiselt võtta. «Seda enam, et Jüri Luik ei ole Keskerakonna liige ega erakonnaga seotud,» märkis Pukk, pidades silmas üht valimisliidu eestvedajat.

«Põliskeskerakondlaste» loomise teine initsiaator, Keskerakonna liige Jüri Pallo ütles aga, et tegu ei ole kuulujutuga, vaid 16. detsembril Võnnu rahvamajas toimunud Tartumaa piirkonna jõulupeol sündis selge idee. «Seal olid kohal erakonna endise esimehe Edgar Savisaare pooldajad ja rääkisime, et tahame seda teha. See ei ole kuulujutt, vaid meil on selge plaan,» märkis ta.

Varem on samuti ette tulnud, et kohalikel valimistel kandideeritakse mõne teise erakonna või valimisliidu nimekirjas Keskerakonna valimisnimekirja vastu, mis on aga läinud vastuollu erakonna põhikirjaga.

Näiteks viskas Keskerakond 2013. aastal erakonnast välja 70 partei liiget, kes kandideerisid linnades ja valdades mõne valimisliidu või teise erakonna nimekirjas ning seda olukorras, kus samas omavalitsuses on välja pandud ka nende oma erakonna valimisnimekiri. 

Pukk meenutas, et toona arvati inimesed erakonnast välja vastavalt Keskerakonna põhikirja punktile 2.4.2., mis kohustab erakonna liiget järgima erakonna programmilisi seisukohti ja erakonna nimel tehtud otsuseid, ning punktile 2.4.5, mis kohustab erakonna liiget toetama erakonna valimiskampaaniat. Need punktid on olemas ka uues, novembris vastu võetud põhikirjas.

«Mõistagi paluti ka toona kõnealuste isikute osas piirkondade seisukohti erakonnas jätkamise või väljaarvamise osas. Näitena võib tuua praeguse Kohtla-Järve linnapea Ljudmila Jantšenko, kes kandideeris Jõhvi volikogusse valimisliidu nimekirjas ja kelle suhtes palus piirkond erandit, mis ka tehti,» sõnas Pukk.

Kui valimisliit «Põliskeskerakondlased» peaks siiski sündima, lubab erakond teemaga tõsisemalt tegeleda. Põhikirja punktide rikkumise kõrval vaadatakse ka, kas selle nimega rikutakse Keskerakonna kaubamärgiga seotud õigusi. «Kui tulevikus tõesti rikutakse Keskerakonna õiguseid meie kaubamärgi osas, siis loomulikult võtame enda kaitseks kasutusele vajalikud meetmed,» toonitas Pukk.

«Savisaar ei mõjuta, inimesed ise organiseeruvad»

Pallo hakkab tuleval aastal valimisliidu loomisega aktiivselt tegelema. Kavas on teha ka eraldi grupp sotsiaalvõrgustikus Facebook ja kaasata sinna lisaks erinevaid vabakondi ja eeskätt just noori, kes poliitikast huvituvad.

Ta toonitas, et idee ei ole sündinud tühjale kohale. «Vajadus sellise koosluse järele tekkis juba novembri alguses, kui toimus Keskerakonna kongress, kuhu väga paljusid erakonna liikmeid ei kutsutud. Isegi mina, Võrumaa piirkonna juhatuse liige ja Võru linna osakonna aseesimees, ei saanud kutset. Nimi oli küll algselt delegaatide nimekirjas, aga mult võeti võimalus hääletada. Juba siis ma ütlesin, et see lõhestab erakonda,» rääkis ta.

Samuti rõhutas ta, et antud juhul ei ole küsimus sugugi selles, et Savisaar juhtimiselt kõrvale jäi, vaid justnimelt selles, et üht osa kollektiivist tõrjutakse ja ignoreeritakse. «Me tahame ju rääkida, hääletada ja oma seisukohta avaldada,» märkis ta ja kinnitas ühtlasi, et Savisaar ei anna siinkohal mingeid korraldusi, vaid inimesed ise organiseeruvad. Ent organiseeruvad just parteisiseseid Savisaare toetajaid, aga ka Keskerakonna valijaid, kes pole erakonnas toimunud muutustega leppinud.

«Keskerakonna Võru linna osakonnal on ligi 230 liiget ja neist valdav enamus toetab Savisaart,» kinnitas Pallo, kes on ise aktiivselt suhelnud umbes 20 inimesega ja kes on tema sõnul väljendanud heameelt, et selline valimisliit sünnib.

Küsimusele, kas ta ei arva, et ta võidakse Keskerakonnast välja visata, kostis Pallo: «Mind võidakse välja heita jah, sest ma olen selle idee initsiaator, aga ma ei hoia enam kontakte Võru linna osakonnaga. Vastupidi, olen juba teada andnud, et mina ei kandideeri kuhugi linna osakonna esimehe või aseesimehe kohale ja ma nagunii ei kandideeri ka Keskerakonna partei nimekirjas. Kasutan oma vabadust inimesi koondada.» 

Ta ei arva aga, et nimevalikuga probleeme tuleb, sest kaitstud on Keskerakonna nimi, mitte aga keskerakondlaste oma. «Me ei kasuta logo ega viidet Keskerakonnale, vaid kasutame sõna keskerakondlane, mis ei ole kaubamärk.»

Pallo, kes oli aastatel 2007-2015 Isamaa ja Res Publica Liidu liige, meenutas ka, miks ta üldse Keskerakonda astus. Nimelt, kui Savisaar haiglas koomas oli, palvetas ta tema eest ja niipea kui toonane erakonna juht teadvusele tuli, kirjutas ta avalduse Keskerakonda astumiseks. «Nägin, et talt hakatakse võtma Tallinna linnapea võimu ja pidasin seda ebaeetiliseks,» märkis Pallo, toonitades, et tema ongi Savisaare toetaja puhtalt eetilistel põhjustel.

Valimisliidu teine eestvedaja, Võru ettevõtja Jüri Luik rääkis Lõunaeestlasele, et «Põliskeskerakondlased» hõlmab just seda gruppi, kes on hallipassiinimesed ja kõik need, kes tahaksid Keskerakonda algupäraselt. «Mis seal salata, ega Keskerakonna idee oli ju hea, lihtsalt seda teostati valesti ja praegu loobuti sellest vanast heast üldse,» lisas parteitu Luik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles