Savisaare idarahaskandaali paljastaja pärjati Bonnieriga

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

2010. aasta uuriva ajakirjanduse auhinna ehk Bonnieri preemia võitis Postimehe reporter Tuuli Koch, kes möödunud aasta lõpus tõi avalikkuse ette Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare rahaküsimise Venemaalt erakonna toetuseks.

Meediakontserni Bonnier ja ajalehe Äripäev väljapandud preemia suurus on 40 000 Rootsi krooni. Auhinna andis täna Tuuli Kochile üle Bonnieri esindaja Hans Jacob Bonnier.

Koch kandideeris preemiale 16. detsembril 2010 Postimehes ilmunud artikliga «Vastuluure kirjeldab Edgar Savisaart Venemaa mõjuagendina», 18. detsembri lehes ilmunud looga «Siim Kallas: välisraha vastu võtmine on raske viga» ja 20. detsembril ilmunud artikliga «Ansip: kapo võiks Savisaare juhtumi avalikustada».

Koch tõi Postimehe uudislugude kaudu avalikkuse ette teabe, et Keskerakonna esimees Edgar Savisaar küsis varjatult välisriigi juriidiliselt isikult raha nii otse oma parteile kui ka tema enda valimispiirkonnas kiriku ehitamiseks, seostades seda Keskerakonna võimalike toetajate positiivse mõjutamisega.

Vastava info tõepärasust kinnitasid seejärel avalikult riigipea Toomas Hendrik Ilves, valitsusjuht Andrus Ansip ja kaitsepolitsei.

«Kochi uudislood pälvisid ülisuure vastukaja ning algatasid diskussiooni, mis on poliitikas lubatud ja mis mitte. Ka siis, kui see ei ole kriminaalkorras karistatav,» põhjendas Postimees Kochi lugudeseeria esitamist preemiale.

Tuuli Koch ütles preemiat vastu võttes, et selle loo kirjutamine näitas väga suurt usaldust: nii allika ja ajakirjaniku vahelist usaldust kui ka ajalehe ja ajakirjaniku vahelist usaldust.

«Laiemalt võttes: kodanik võib usaldada oma riiki, kui kodanik võib usaldada presidenti, valitsusjuhti, julgeolekut, et nad kõik teevad oma tööd ning sellised juhtumid ei jää varju. Mul on uhke olla selle riigi kodanik.»

Žürii valis nominendid välja 18 töö seast veebruari alguses. Žüriisse kuulusid Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel, Eesti Ekspressi peatoimetaja Priit Hõbemägi, Eesti Päevalehe peatoimetaja Lea Larin, Postimehe peatoimetaja Merit Kopli, Maalehe peatoimetaja Aivar Viidik, Õhtulehe peatoimetaja Väino Koorberg ja EALLi juhatuse liige Mart Raudsaar.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles