Kobarseadust analüüsiv Madise rõhutab valitsuse õigust kurssi muuta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Ülle Madise.
Õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Jaanus Lensment

Õiguskantsler Ülle Madise lubas asuda analüüsima eelmisel nädalal niinimetatud kobareelnõu raames vastu võetud seadusi, kuid rõhutas samas, et uuel valitsusel peab olema võimalus oma poliitikat, sealhulgas ka maksupoliitikat kujundada.

«Tulumaksuseaduse, sotsiaalmaksuseaduse ja teiste seaduste muutmise seadusega muudetakse väga paljusid õiguslikke suhteid. Põhiseadusliku tööjaotuse järgi teeb president kiire otsuse seaduse kui terviku kohta ja õiguskantsler algatab vajadusel üksikmuudatuste põhiseaduslikkuse järelevalve. Põhiseaduspärased normid saavad nõnda jõustuda,» ütles Madise oma pressiesindaja vahendusel BNSile.

«Kuna muudatused on kavandatud jõustuma erineval ajal vahemikus 31. detsembrist aastani 2022, seatakse probleemsete normide analüüsi järjekord vastavalt sellele. Õiguskantsleri ülesanne on hoolitseda, et keegi põhiseadusvastase normi tõttu hätta ei satuks. Esmalt tuleb selgeks teha kavandatud piirangute ja muudatuste tegelikud eesmärgid ning nende tõenäoline mõju, seejärel saab otsustada põhiseaduslikkuse küsimuse,» lisas Madise.

Õiguskantsler lisas aga, et valitsuse vahetuse korral peab uuele koalitsioonile jääma võimalus ajada varasemast valitsusest erinevat poliitikat ning see puudutab nii eelmise koalitsiooni kui ka praeguse lubadusi.

«Valitsuste vahetumisel peab olema võimalik poliitikat muuta. Seepärast ei tohiks lubada aastateks ette, et maksumäärasid ei muudeta. Riik on kohustatud lubadusi täitma. Lõppastmes võidakse nõnda muuta valimised ja valitsuste vahetused mõttetuks – ka see on põhiseadusevastane,» märkis Madise.

«Seekord tuleb hinnata ka niinimetatud kobarseadusega antud uusi tähtajalisi lubadusi, eriti neid, mis on antud ajaks peale järgmisi riigikogu valimisi,» lisas õiguskantsler Ülle Madise.

President Kersti Kaljulaid kuulutas reedel välja uue koalitsiooni maksumuudatuste kobarseaduse ehk tulumaksuseaduse ja sotsiaalmaksuseaduse muutmise seaduse, millega muu hulgas jäetakse tuleval aastal sotsiaalmaksumäär langetamata, tõstetakse ennaktempos erinevaid aktsiise ja kehtestatakse 2018. aastast uus tulumaksuvabastuse süsteem. Lisaks kuulutas president reedel välja tuleva aasta riigieelarve seaduse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles