Politsei sai pühade jooksul ligi 80 teadet lähisuhtevägivalla kohta

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nagu paraku juba tavaks saanud, tõid ka seekordsed jõulupühad politseile tavapärasest enam väljakutseid. Enamikes väljakutsetes mängis oma rolli alkohol.

Alkoholijoobes juhte tabati sel aastal kolme pühadepäeva jooksul 69. Kolme päeva jooksul juhtus kokku kaheksa liiklusõnnetust, milles hukkus üks inimene. Neis õnnetustes sai kokku viga kaheksa inimest.

Üle Eesti reageeris politsei kolme pühadepäeva jooksul ligi 80 lähisuhtevägivalla juhtumile. Paljud tülid eskaleerusid liigse alkoholi tarvitamise tõttu. 

Mullu oli see number aga veelgi nukram - kokku kutsuti politsei lahendama 147 lähisuhtevägivalla juhtumit.

Kokku oli lähisuhtevägivalla juhtumeid umbes 80. Toome välja mõne neist:

- 25. detsembri õhtul anti politseile teada kolmest peretülist Lasnamäel. Koorti tänaval asuvas korteris lõi elukaaslane oma naist panniga ning tekitas talle tervisekahjustusi. Mees peeti kinni ning kiirabi toimetas naise haiglasse kontrolli.

- 25. detsembril lõi Kärberi tänaval asuvas korteris alkoholi tarvitanud mees oma abikaasat kruusiga pea piirkonda ning tekitas talle vigastusi. Mees peeti kinni ning naine toimetati haiglasse.

- Asunduse tänaval asuvas korteris peksis joobes mees oma elukaaslast ning tekitas talle vigastusi. Politseinikud pidasid mehe kinni.

- 26. detsembril tungis 30-aastane mees, kes on kannatanu lapse isa, Kohtla-Järvel Sompa linnaosas Humala tänaval asuvas korteris kallale 29-aastasele naisele. 

Politsei toonitab, et ka peagi saabuvatel aastavahetuse pidustustel tuleb tähelepanelik olla. «Paneme kõigile südamele, et alkoholi tuleks tarvitada mõistlikult ja vältida rumalate otsuste tegemist. Uue aasta võiks sel aastal võtta vastu pigem meeldivas õhkkonnas kui konflikte lahendades,» ütles Põhja prefektuuri operatiivjuht Kaido Saarniit.

Ta lisas, et uusaastaöösel võiks igas seltskonnas olla üks kaine piduline, kes veendub, et kõik jõuavad peolt ohutult koju ega jää kuhugi üksi. «Samuti tuleks leida ka kaine autojuht, kes veendub, et sõidukis on inimesi täpselt nii palju kui on turvavöösid. Lisaks oleks tema ka see inimene, kes veenduks, et ükski purjus sõber rooli ei istu,» lausus Saarniit.

Päästeametile olid pühad pigem rahulikud

Päästeameti vastutav korrapidaja Janar Kärner tõdes, et eelnevate aastatega võrreldes ei ole sündmuste arvus suurt erinevust ja üldjoontes võib öelda, et jõulud möödusid rahulikult.

«Selleaastaste jõulude eripäraks on kindlasti tavapäratult soe ilm ning sellega seoses väljakutsed, kus inimesed olid läinud veekogude nõrgale jääle. Hoiatame veelkord, et veekogude jää on praegu väga habras ning sellele minek on eluohtlik,» sõnas ta.

«Kahjuks kaotas pühade ajal tulekahjudes elu kaks inimest, avaldame kaastunnet hukkunu lähedastele. Vaadates ette aasta lõpu poole, palume kindlasti tähelepanu pöörata ilutulestiku kasutamise ohutusnõuetele ning soovime rõhutada, et nii ilutulestiku kui ka muu lahtise tule kasutamisel tuleb teha seda kaine peaga ja ohutut käitumist meeles pidades,» lisas Kärner.

Ülevaade pühadeaja tõsisematest väljakutsetest (allikas: päästeamet)

Päästeamet sai kokku 168 väljakutset, mille hulgas: tulekahjudele 48, demineerimiskutseid 2, transpordiavariidele 18, loodusjõududest põhjustatud sündmustele 11 jne.

24. detsembri öösel kell 00.10 teatati häirekeskusele, et Võrumaal Varstu alevikus Pilpajärve tn piirkonnas vajus läbi Varstu järve jää meesterahvas, kes läks päästma oma kolli tõugu koera. Päästjate saabumise ajaks olid kaks mehe sõpra ta koos koeraga välja aidanud.

24. detsembril kell 02.16 teatati häirekeskusele tulekahjust Tartu maakonnas Nõo vallas Vissi külas, kus põles kahekorruseline elumaja lahtise leegiga. Kustutustööde käigus leiti hoonest seni tuvastamata inimese surnukeha. Tulekahju tekkepõhjused on selgitamisel.

24. detsembril kell 10.38 teatati tulekahjust Jõgevamaal Pala vallas Tagumaa külas, kus põles ühekordne elumaja lahtise leegiga ning tuld oli võtnud ka kõrvalhoone. Inimesed põlengus kannatada ei saanud. Tulekahju tekkepõhjused on selgitamisel.

24. detsembril kell 16.27 teatati tulekahjust Pärnumaal Häädemeeste vallas Penu külas, kus põlema oli süttinud elumaja keldrikorrusel katlaruumis olevad küttepuud. Tulekahju sai alguse kehvas seisukorras küttekoldest ning küttekoldele liiga lähedale ladustatud küttepuudest.

24. detsembril kell 17.30 teatati suitsu levikust üheksakordses hoones Narvas Rahu tänaval, kus oli esimese korruse korteris kõrbema läinud toit.

24. detsembril kell 21.21 teatati ulekahjust Viljandmaal Vardi külas, kus pliidi peal söögi tegemise tagajärjel oli tekkinud vaheseinas isesüttimine. Tänu elanike kiirele tegutsemisele tuli kaugele ei levinud ning inimesed õnnetuses viga ei saanud.

25. detsembri8l kell 00.06 teatati tulekahjust Lääne-Virumaal Tapal, kus lambile paigaldatud liiga võimas lambipirn lampi sulatama hakkas. Inimesed õnnetuses kannatada ei saanud.

25. detsembril kella 15 paiku nähti lapsi Võru linnas Tamula järve jääl. Päästjate kohale jõudes lapsed olid jäält ära tulnud ning päästjad tegid selgitustööd.

26. detsembril kell 04.59 teatati Häirekeskusele tulekahjust Harju maakonnas Kernu vallas Kaasiku külas, kus kahekordne elumaja vahelaes põlesid elektrijuhtmed ning terve hoone oli suitsu täis. Päästjad likvideerisid põlengu ning kontrollisid ja tuulutasid ruumid. Inimesed põlengus kannatada ei saanud. Tulekahju tekkepõhjused on selgitamisel.

26. detsembril kell 07.52 tuli väljakutse Tartu maakonnas Rannu vallas Tamme külas, kus põles sõiduauto lahtise leegiga. Päästjad kustutasid põlenud maasturi.

26. detsembril kell 14.57 tuli väljakutse Lääne-Viru maakonnas Tamsalu vallas Sauvälja külas, kus oli maja korstnas tahmapõleng. Päästjad kontrollisid olukorda ja nõustasid peremeest. Inimesed kannatada ei saanud.

26. detsembril kell 19.04 sai häirekeskus teate tulekahjust Järvamaal Imavere külas Kaare teel. Teataja sõnul põles ühekordne maja leegiga. Hoones võisid sees olla ka inimesed. Päästjate saabudes põles maja tuulekoda, koridor ning köök. Tuli oli levinud ka katuse alla. Suitsusukeldujad tõid põlevast hoonest välja hukkunud mehe. Teine majaelanik oli hoonest välja saanud, kuid oli saanud viga ning kiirabi viis vigastatu haiglasse. Esialgse info kohaselt võis tulekahju alguse saada gaasiseadme rikkest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles