Urmas Paet Toomi reisist Süüriasse: ekstreemsõit sadade tuhandete tapetute ja miljonite kannatuste juurde? (7)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet.
Urmas Paet. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet ütles Yana Toomi ja Andrei Hvostovi reisi Süüriasse kommenteerides, et selle taustal ei maksa unustada Assadi režiimi vägivalda oma rahva vastu. Riigikogu liikme Jürgen Ligi sõnul mõjub reis ka Eesti mainele.

«Kogu Yana Toomi ja Andrei Hvostovi Süüriasse sõidu elevuse taustal ei maksa muu hulgas unustada Assadi režiimi korduvaid keemiarelvarünnakuid oma rahva vastu. Miljoneid, kes on Süüriast põgenenud just Assadi režiimi õuduste eest. Viimaste nädalate massimõrva Aleppos Assadi ja Vene vägede koostöös,» rääkis Urmas Paet (Reformierakond).

Paet: miks minnakse, mis on eesmärk?

«Seega - miks minnakse? Mis on eesmärk? Ekstreemsõit sadade tuhandete tapetute ja miljonite kannatuste juurde? Olukorras, kus see kõik jätkub - Assadi režiimi vägivald omaenda rahva vastu,» jätkas Paet.

Küsimusele, millised võivad olla reisi motiivid, vastas Paet, et eks need mõne päeva pärast selgu.

Kas seekordne reis toob kaasa samasuguse pahameeletormi, nagu Yana Toomi suvine visiit, sõltub Paeti sõnul sellest, milliseid avaldusi visiidi käigus tehakse ja kui palju Assadi režiimi propagandaametkond seda kasutada otsustab.

«Assadi režiimi huvi on oma külastajaskonda näidata laiemana kui vaid Venemaa ja Iraani esindajad,» lisas ta.

Ligi: sellist saadikut Eestil maailmas kahtlemata vaja pole

Riigikogu liige Jürgen Ligi (Reformierakond) ütles Toomi reisi kommenteerides, et kui Toom sõitis Süüriasse puhkusele, nagu ta teatas, on see igatahes väga ekstreemne valik. «Nüüd tahaks teada, milliseid kuurorte ta külastas ja et see pole perepuhkus,» lisas ta.

Ligi tõdes, et maailma jaoks on Süüria praegu väga teistsuguste elamuste paik. «Tema sümbol on just Vene ja Valitsusvägede pommirünnakust räsitud laps.»

«Kui Toom läks tõesti kuurorti, siis kuritegeliku režiimi kutsel ja tema raha eest,» jätkas Ligi, kelle sõnul ei saa Toomile keegi peale Assadi mugavusi pakkuda. «Aga ainult kui europarlamendi liikmele, mitte kui eraisikule, kellena ta end Eestis esitles.»

«Poliitiliselt ei saa sellel soolol olla muud eesmärki kui režiimi legaliseerimine ja isolatsiooni murdmine,» sõnas Ligi.

Ligi hinnangul jätab Toomi ja Hvostovi reis märgi ka Eesti mainele. «Ja see kindlasti mõjub, kuna kaasas oleva ajakirjaniku abiga saab luua pildid ka teiste sõdivate poolte tegudest ning tõe ja õiguse puudumisest,» selgitas ta. «Sellist saadikut Eestil maailmas kahtlemata vaja pole,» lisas Ligi.

Euroopa Parlamendi saadik, keskerakondlane Yana Toom ja ajakirjanik, sotsiaaldemokraat Andrei Hvostov sõitsid eile Süüriasse. Pärastlõunal ütles Toom rahvusringhäälingu uudisteportaalile, et julgeolekukaalutlustel ei saa ta visiidi täpset ajakava, kohtumisi ja marsruuti avalikustada.

Toom käis ka tänavu suvel Süürias, kus kohtus president Bashar al-Assadiga. Euroopa Parlament eitas seepeale oma rolli saadikute visiidis, samamoodi ka Eesti välisministeerium. Osaliselt maksis visiidi kinni Süüria valitsus.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles