Omastamises süüdistatud politseinik sai kohtus õiguse (2)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Vaas ennast kohtuistungil süüdi ei tunnistanud.
Margus Vaas ennast kohtuistungil süüdi ei tunnistanud. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Pärnu maakohus mõistis õigeks konstaabel Margus Vaasi, kes süüdistuse järgi kasutas Järva-Jaani vallavalitsuse väljastatud kütusekaarti isiklikuks otstarbeks.

Lääne ringkonnaprokuratuur esitas Vaasile süüdistuse selles, et ta kasutas vallavalitsuse väljastatud kütusekaarti isiklikuks otstarbeks 2010. aasta septembrist 2012. aasta lõpuni, omastades sel moel enam kui 1500 euro väärtuses kütust. 

Samuti süüdistati teda selles, et ta sõitis kaks ja pool aastat ringi valla poolt abipolitseiliseks tegevuseks eraldatud sõidukiga nii, et sellel puudusid liikluskindlustus ja läbimata oli ka tehnoülevaatus.

Pärnu maakohus mõistis Vaasi õigeks ja mõistis riigilt tema kasuks välja menetluskulud ehk kaitsja kulud 8064 eurot. Praeguseks on kohtuotsus jõustunud.

«Kohus mõistis Margus Vaasi õigeks, kuna prokurör loobus kohtuvaidluses esitatud süüdistusest. Seaduse järgi peab kohus sellisel juhul tegema õigeksmõistva otsuse,» kommenteeris kohtu pressiesindaja Krista Tamm.

Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Annely Erm selgitas, et kuna õiguskaitseasutuste töötajatelt eeldatakse absoluutset seadusekuulekust ja võimalikesse rikkumistesse suhtutakse äärmiselt tõsiselt, siis alustaski politsei kriminaalmenetlust Järva-Jaani valla revisjonikomisjoni poolt tuvastatu alusel uurimaks, kas Margus Vaas võis talle vallavalitsuse poolt kasutada antud sõidukit ja kütusekaarti kasutada isiklikuks otstarbeks.

Kohtueelse uurimise käigus oli kogutud tõendite põhjal prokuröril alust esitada Vaasile süüdistus sõiduki mittesihipärases kasutamises ja kütuse omastamises kokku üle 1500 euro väärtuses.

Kohtumenetluse käigus aga täpsustasid tunnistajad ja süüdistatav oma ütlusi ja selgus uusi asjaolusid. «Üheselt ei leidnud kinnitust, et sõiduk oli Vaasile kasutada antud ainult abipolitseiliseks tegevuseks ja et sellega tehti mittesihipäraseid sõite. Samuti ei olnud võimalik kindlalt tuvastada, kes ja kuidas sõidulehti täitis,» selgitas Erm.

Ta lisas, et seaduse kohaselt tuleb kõrvaldamata kahtlused tõlgendada süüdistatava kasuks ning kuna sõiduki ja kütusekaardi väärkasutus tõendamist ei leidnud, tuli prokuröril süüdistusest loobuda.

Kohtuprotsess kohaliku politseiniku üle algas Paides tänavu novembri alguses. Süüdimõistmise korral võinuks Vaasi oodata rahaline karistus või kuni kolmeaastane vangistus. 

Vaas ütles, et süüdistus kütusekaardi kasutamise kohta isiklikuks otstarbeks ja sel moel kütuse omastamisest ei vasta tõele. Ta avaldas lootust, et see leiab ka kohtus kinnitust, kirjutas Järva Teataja.

Politseileitnant Margus Vaas juhtis Järva-Jaani vallavolikogu aastail 2009–2013. 31. oktoobrist 2013 kuni 26. veebruarini 2015 oli ta Järva-Jaani volikogu aseesimees. Vaas on ka Järva-Jaani jahtkonna esimees.

Loe lisaks: Politseinik sai süüdistuse omastamises

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles