Gruusias käinud Eesti demineerijaid saavad missioonimedalid

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia lipp koos rahutuviga
Gruusia lipp koos rahutuviga Foto: AFP / Scanpix

Homme välisministeeriumis toimuval vastuvõtul tunnustatakse Gruusias missioonil osalenud Eesti demineerijaidmedalitega.

Eesti riigi poole Gruusiasse lähetatud Eesti Päästemeeskonna viieliikmelise demineerijate grupi võtab vastu välisminister Urmas Paet, tänu avaldab ka Gruusia välisminister Eka Tkešelašvili.

Missioonil osalenutele annavad medalid üle siseminister Jüri Pihl ja päästeameti peadirektor Kalev Timberg.

Timbergi sõnul on Eesti Päästemeeskonna taolistel välismissioonidel osalemine tähtis abi osutamisel tsiviilelanikonnale turvalise elukeskkonna taastamisel konflikti- ja katastroofipiirkondades.

Eesti demineerijate tegevuspiirkonnaks oli Gruusia ida- ja lõunaosa.

Ülesandeks oli lennukitelt pommitatud paikade kaardistamine ning lõhkemata lõhkekehade hävitamine. Eesti demineerijad tegid  kahjutuks suure hulga lõhkekehasid, milleks olid valdavalt 250-1500-kilogrammised lennukipommid.

Eesti Päästemeeskonna demineerijad sõitis missioonile 6. septembril ja saabus tagasi 28. septembril. Lisaks demineerimistöödele aidati Gruusiat demineerimissüsteemi ülesehitamisel ja viidi läbi vastavaid koolitusi.

Demineerijad sõitsid Gruusiasse koostöös välisministeeriumiga. Missiooni rahastatakse Vabariigi Valitsuse reservfondist Gruusia toetamiseks eraldatavatest vahenditest.  

Vastuvõtul tänavad Eesti ja Gruusia välisministrid ka Tbilisis töötanud kriisipsühholooge ning Eesti humanitaarabisaadetiste komplekteerijaid ja annetajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles