Mees jäi elukaaslase tapmises süüdi ka ringkonnakohtus

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Postimees

Tartu ringkonnakohus jättis täna muutmata maakohtu otsuse, millega tunnistati Vahur Sikk süüdi elukaaslase tapmises ja mõisteti ta kaheksaks aastaks vangi.

41-aastasele Vahur Sikule esitatud ühes kehalise väärkohtlemise episoodis mõistis maakohus mehe õigeks, kuna prokurör loobus süüdistusest. Teises kehalise väärkohtlemise episoodis mõistis maakohus Siku õigeks, kuna kuritegu ei leidnud tõendamist. Maakohtus uuritud tõendite järgi ei olnud kannatanul selgelt tuvastatavat teise isiku tekitatud tervisekahjustust.

Maakohtu otsuse vaidlustasid ringkonnakohtus süüdistatav, tema kaitsja advokaat Kalju Kutsar ja Lõuna ringkonnaprokurör Milvi Väin. Sikk ja tema kaitsja palusid kuriteo kvalifitseerimist provotseeritud tapmiseks. Prokurör palus Siku süüdi tunnistada ühes kehalise väärkohtlemise episoodis, milles kohus oli ta õigeks mõistnud ja lugeda selle teo eest mõistetav karistus kantuks tapmise eest mõistetud kaheksa-aastase vangistusega.

Ringkonnakohus leidis, et Tartu maakohtu 17. oktoobril langetatud otsus on seaduslik ja põhjendatud.

Ringkonnakohtu kolmest kohtunikust koosneva kolleegiumi seisukoha järgi ei saa antud juhul rääkida Siku äärmuslikust emotsionaalsest seisundist, mis oleks käsitatav tugeva hingelise erutusena provotseeritud tapmise koosseisu tähenduses. Kuriteoööl tekkinud konfliktis ei olnud süüdistatava jaoks midagi tavapäratut. Tõendikogum näitab, et omavaheline tülitsemine ja solvangute lausumine oli Siku ja kannatanu suhtluses pidev.

Samuti nõustus ringkonnakohus maakohtuga selles, et teises kehalise väärkohtlemise episoodis tuleb Sikk õigeks mõista. Kui kohus ei ole tõenditele üldhinnangu andmise tulemusel süüdistatava süüs täielikult veendunud, ei saa teha otsust tema kahjuks, vaid peab langetama õigeksmõistva otsuse.

Eeluurimisel kogutud andmetel toimus veretöö mullu 2. oktoobril, kui Vahur Sikk tarvitas Valga linnas oma 37-aastase elukaaslasega alkoholi. Politsei andmetel tekkis nende vahel öösel sõnavahetus, mille käigus lõi Sikk naist korduvalt rusikaga, seejärel kägistas teda ja lõpuks pussitas rindu. Naine suri saadud vigastustesse sündmuskohal. Politsei pidas mehe pärast veretööd kinni ja kohus võttis ta vahi alla. Kriminaalasja eeluurimisel esitati Sikule lisaks mõrvale süüdistus kehalises väärkohtlemises.

Sikk on varem kriminaalkorras korduvalt karistatud ja kehtivaid kriminaalkaristusi on tal kokku seitse.

Tänane otsus on vaidlustatav riigikohtus 30 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles