Vene uudisteagentuurid: Eesti eurosaadik kohtus Süüria presidendi Assadiga (26)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom Süüria visiidil 2016. aasta juulis.
Yana Toom Süüria visiidil 2016. aasta juulis. Foto: Yana Toomi büroo

Vene uudisteagentuuride Interfax ja TASS andmetel kohtus Süüria president Bashar al-Assad täna europarlamendi saadikutega Itaaliast, Lätist ja Eestist, teadaolevalt viibib praegu Eestist valitud Euroopa Parlamendi saadikutest Süürias keskerakondlane Yana Toom.

Assadiga kohtus ka Venemaa Föderatsiooninõukogu esimees Konstantin Kossatšov, kes viibib Süürias koos föderatsiooninõukogu kolmeliikmelise delegatsiooni ja europarlamendi saadikute delegatsiooniga.

Kossatšov ütles Interfaxile, et Assad väljendas kohtumisel toetust Venemaa tegevusele konflikti lahendamisel Süüria territooriumil.

Europarlamendi saadikute kohtumisest Assadiga teatas ka uudisteagentuur TASS.

«Viibime Süürias koos Föderatsiooninõukogu kolmeliikmelise delegatsiooni ja kolme europarlamendi saadikuga, kes esindavad kolme suuremat fraktsiooni – rahvaparteid, sotsialiste ja liberaale,» teatas Kossatšov TASSile. Tema sõnul on Süürias europarlamendi saadikud Itaaliast, Lätist ja Eestist.

Kossatšovi sõnul on Venemaa parlamendi ja europarlamendi saadikud Süürias selleks, et arutada Damaskuses Süüria presidendi Bashar al-Assadiga vaherahu kehtestamist.

Yana Toomi büroo: Toom viibib Süürias valitsuse kutsel

Euroopa Parlamendi saadiku Yana Toomi büroo juht Oksana Talisainen ütles Postimehele, et enne tänast õhtut ei saa ta Toomi kohtumiste kohta infot anda, kuna Toomi kohtumised veel kestavad.

«Yana Toom viibib Süürias valitsuse ametlikul kutsel. Tal on õhtuni veel mitmeid kohtumisi ja teatavasti lülitatakse protokollilistel kohtumistel kõik sidevahendid välja, seega ei saa ka mina temaga enne õhtut ühendust,» ütles Talisainen.

Talisaineni sõnul ei saa ta enne õhtut kinnitada ka seda, kas Yana Toom kohtus Süüria presidendiga või mitte.

Yana Toom sõitis Süüriasse teisipäeval. Eurosaadik ütles visiidi alguses, et julgeolekukaalutlustel ei saa ta visiidi täpset ajakava, kohtumisi ja marsruuti avalikustada. Temaga on kaasas ka ajakirjanik Andrei Hvostov.

Yana Toom tegi täna pärastlõunal sissekande oma Facebooki kontole, milles märkis, et ta viibib Süürias ametliku jõulupuhkuse ajal ning tema töö europarlamendis pole visiidiga kuidagi seotud.

«Kallid sõbrad! Ja muidugi ka vaenlased (kuidas ilma teieta saab)! Annan teada, et sõidan koos kirjanik Hvostoviga soojadesse maadesse seadusliku jõulupuhkuse ajal ja minu igapäevatööd europarlamendis ei sega see kuidagi. Mis puudutab edaspidist, siis meenutan vana anekdooti telegrammist: «Muretsege! Detailid kirja teel.» Kõikidele head saabuvat uut aastat!» kirjutas Toom teisipäevak sotsiaalmeedias.

Toom käis Süürias ka juulis

Toom käis ka tänavu suvel Süürias, kus kohtus president Bashar al-Assadiga. Räägiti võitlusest terrorismiga ja Süüria vastu kehtestatud sanktsioonidest. Euroopa Parlament eitas seepeale oma rolli saadikute visiidis, samamoodi ka Eesti välisministeerium. Osaliselt maksis visiidi kinni Süüria valitsus.

Suvine visiit tekitas paraja pahameeletormi. Kritiseerijate hulka kuulusid toona näiteks IRLi liige Mart Nutt, Vabaerakonna esimees Andres Herkel ja reformierakondlane Jürgen Ligi.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles