Viisavabadus USAga võib jõustuda novembris

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ja Eesti viisavabaduse memorandumi allkirjastamine, pildil on siseminister Jüri Pihl ja Ühendriikide sisejulgeoleku minister Michael Chertoff.
USA ja Eesti viisavabaduse memorandumi allkirjastamine, pildil on siseminister Jüri Pihl ja Ühendriikide sisejulgeoleku minister Michael Chertoff. Foto: Mihkel Maripuu

Ametlikult kinnitamata andmetel võib viisavabadus Eesti ja Ameerika Ühendriikide vahel jõustuda novembri jooksul.

Siseministeeriumi pressiesindaja ütles, et Eesti on täitnud kõik USA viisavabadusprogrammiga ühinemiseks vajalikud tingimused ning viisavabaduse jõustumine sõltub nüüd vaid Ameerika Ühendriikidest. Ta avaldas lootust, et viisavabadus hakkab kehtima enne selle aasta lõppu, kuid ei soovinud aega täpsustada.

Pressiesindaja lisas, et eraldi viisanõude kaotamise lepet ei ole kavas alla kirjutada.

29. septembril allkirjastasid Ameerika Ühendriikide sisejulgeolekuminister Michael Chertoff ja abijustiitsminister Matthew Friedrich ning justiitsminister Rein Lang ja siseminister Jüri Pihl Eesti ja Ühendriikide valitsuse vahelise raskete kuritegude vastu võitlemise ja ennetamise koostööleppe.

Kokkulepe oli viimane eeldus Eestile ühinemisel USA viisavabadusprogrammiga.

Chertoff ütles allkirjastamise järel, et viisavabadus Eestiga jõustub veel tänavu ning enne aastavahetust jõuavad esimesed Eesti kodanikud viisata Ameerika Ühendriikidesse. Chertoff sõnas, et ta ei näe mingit põhjust, miks USA kongress võiks viisavabaduse Eestiga tagasi lükata.

Enne laienemisotsust peab USA riigisekretär Eesti ametlikult USA viisavabadusprogrammi liikmekandidaadiks nimetama. Kui see on tehtud, peab USA sisejulgeolekuminister astuma veel neli sammu - sertifitseerima õhuteed pidi riigist lahkumise kontrollisüsteemi ja kinnitama, et see toimib 97-protsendilise kindlusega, sertifitseerima elektrooniliste reisilubade süsteemi ja kinnitama, et see vastab seaduses toodud nõuetele, kinnitama, et Eesti ei kujuta endast ohtu USA julgeolekule ja immigratsioonikorrale, ning seejärel teavitama ametlikult USA kongressi, et on langetatud otsus laiendada Eestile USA viisavabadusprogramm.

USA kaotab viisanõude Tšehhi kodanikele alates 17. novembrist, kui möödub 19 aastat kommunismi kokkuvarisemise algusest tollases Tšehhoslovakkias. Viisanõude kaotamise lepe allkirjastatakse Prahas oktoobri lõpul, USA poolt teeb seda Chertoff.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles