Toom: minu välispoliitiline kaal on nullilähedane (1)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom.
Yana Toom. Foto: Liis Treimann / Postimees

Keskerakondlasest Euroopa Parlamendi saadik Yana Toom kirjutas täna sotsiaalmeedias, et läbirääkimistel Erdoğaniga ei olnud ühtegi Euroopa Liidu esindajat, mis näitab tema hinnangul, et Euroopa roll kogu protsessi juures on marginaalne. 

Spekulatsioonid selle kohta, et eile sõlmiti Damaskuses vaherahu, mille juures viibisid Bashar al-Assad, Konstantin Kosatšov ja Yana Toom, on viimase sõnul «musternäide sellest, millise narratiiviga on harjunud opereerima meie poliitiline eliit ja meedia.» 

«Mitu kuud kestnud pingelised läbirääkimised, mida peeti kinniste uste taga tihtilugu tipnevad sellega, et päeval x kui vedrujänesed on kohal poliitikud, kellest tehakse pilte ja kes tagasihoidlikult annavad mõista, et juhtunus on ka mõningane nende panus,» kirjutas Toom Facebookis.

Eile teatasid Venemaa ja Türgi, et Süürias on sõlmitud vaherahu valitsusvägede ja opositsiooni vahel. «Kurb tõdeda, aga läbirääkimistele Erdoğaniga mind ei kutsutud,» märkis Toom. 

Toomi sõnul ei olnud läbirääkimiste juures ühtegi Euroopa Liidu esindajat. «Mis taaskord näitab, et meie roll kogu protsessi juures on marginaalne,» jätkas Toom, kelle sõnul ei tähenda see, et selle vastu ei peaks huvi tundma. 

Mis aga välispoliitilist kaalu puudutab, on Andrei Hvostovil Toomi sõnul õigus. «Nii minu enda kui ka näiteks kolleeg Urmas Paedil on see nullilähedane,» sõnas ta. Ja ega ma ei kipu ülehindama ka teiste meie «välispoliitikute» hääle võimsust,» ütles Toom.

«Tõsi küll, koorilaulu puhul ei oma see erilist tähtsust, aga kui viisi ei pea, pole ju mõtet kooris laulda. Mina ei pea.»

Toom selgitas, et ta käib seal, kus on huvitav käia, kohtub nendega, kellest sõltub probleemide lahendamine ja üritab asjadest aru saada. «Mida ma selle arusaamisega peale hakkan? Edastan kolleegidele, kelle abil loodan anda oma panuse sellesse, et kõikide osapoolte vahel tekiks midagigi dialoogi moodi.»

Rõõmusõnumina märkis Toom ära, et keskööl alanud vaherahu veel peab ja tal on siiralt hea meel, et selle esimesel päeval oli ta Damaskuses. «Kuigi see on kaheksas vaherahu viie aasta jooksul, tahaks loota, et seekord peab,» lisas ta.

Yana Toom külastas sel nädalal koos Euroopa Parlamendi ja Venemaa rahvasaadikutega Süüriat, kohtus seal president Bashar al-Assadiga ning käidi ka õhuväebaasis Hmeimimis.

Venemaa föderatsiooninõukogu veebilehe kohaselt on nende delegatsiooniga kaasas kolm Euroopa Parlamendi saadikut, Eestist keskerakondlane Yana Toom, Lätist Koosmeele rahvasaadik Andrejs Mamikins ning Itaaliast Forza Itaalia poliitik Stefano Maullu.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles