Tavid: kulla müük kasvas hüppeliselt

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma suurim kuldmünt.
Maailma suurim kuldmünt. Foto: Toomas Huik

Oktoobrikuu algusest kasvas kulla müük märgatavalt ning kaheksa esimese päevaga on Tavid müünud 139 kg kulda.


Nii eile kui üleeile müüs Tavid nelja riigi peale kokku 35 kg investeerimiskulda päevas. Kõige enam on kulla müük kasvanud Rootsis ja Soomes, aga ka Lätis ja Eestis on viimastel päevadel ostmine hoogsalt tõusnud.



Septembris müüs Tavid neljas riigis 177 kg kulda. Juuli kullamüük oli 83 kg ja augustis 116 kg. Võrreldes 2007. aasta III kvartaliga kasvas kullamüük 15 protsenti.



«Tänaseks on selge, et kuld on investeerimisvahendina üha enam hinda tõusnud, viimaste aegade avalik ärevus majandusmaastikul annab hoogu vaid juurde,» kommenteeris toimuvat Tavidi kullasuuna juht Meelis Atonen.



Kui börsidel on raha sisuliselt põlenud, siis kulda usaldanud inimesed on tema sõnul tänase seisuga võidus. Lisaks on praegu turgudel tekkinud ka füüsilise kulla defitsiit. Paljud tootjad ja müüjad ei suuda suurenenud ostuhuvi rahuldada.

Olukorras, kus raha- ja väärtpaberiturgudel valitsevad heitlikud meeleolud, prognoosis Atonen kulla hinna jätkuvat tõusu.

«Täna hommikul saime teate oma healt koostööpartnerilt Austraaliast, et tootmine venib hüppeliselt kasvanud nõudluse tõttu senisest 3-4 nädalat pikemaks. Sarnaseid probleeme on kõigi kulla tootjatega ning kasvanud on ka vanemate müntide juurdehindlused,» selgitas Atonen.

Seetõttu ei suuda ka Tavid täna pakkuda kõiki oma nomenklatuuris olevaid tooteid, samas investeerimiskulda praegu veel jätkub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles