Ametist lahkunud kohtunik oli kriminaaluurimise all

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

ETV saate «Pealtnägija» andmetel ähvardas 17 aastat Valga kohtumajas kohtuniku ametis olnud Aare Kaldmat kohtu alla saatmine, kuid kriminaaluurimine lõppes siiski talle kahtlustust esitamata.

Riigi peaprokurör Norman Aas ütles, et kuigi kohtuniku kohta laekunud info oli tõsine ja seda kontrolliti, tuli menetlus tõendamatuse tõttu lõpetada, vahendab ERR Uudised.

«Pealtnägija» kasutuses olevast kriminaalmenetluse lõpetamise määrusest selgub, et menetlus alustati karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb kohtuniku poolt teadvalt ebaseadusliku kohtulahendi tegemist.

Nii oli 2009. aasta jaanuaris Valga kohtumajas ühes tsiviilasjas istung, mille protokollidesse lisati kaitsepolitsei hinnangul alles tagantjärele advokaadi osalemine sellel.

Määrusest selgus, et samal ajal kui kapo jälitas hiljem altkäemaksu võtmise katses ja teadvalt ebaseadusliku kohtulahendi tegemises süüdimõistetud Võru kohtunikku Vambola Ollit, lindistati 2009. aasta alguses ka kohtunik Kaldma vestlus tema ekskolleegi ja praeguse advokaadi Kutsariga.

«Seal viidati ühele jälitustegevuse materjalile. Selles kohtus viidi läbi jälitustegevust ühe kohtuniku suhtes ning selle raames püüti kinni ka üks telefonikõne ühe teise kohtuniku ja advokaadi vahel,» ütles riigikohtunik Jüri Ilvest «Pealtnägijale».

Advokaat Kutsar kinnitas, et kogu tema info sellest loost põhineb ka «Pealtnägija» kasutuses oleval kriminaalmenetluse lõpetamise määrusel.

«Niipalju, kui mina sealt välja lugesin, siis kuulati pealt minu telefonikõnesid. Miks seda tehti ja millega seoses, ei oska kommenteerida,» ütles Kutsar.

Intervjuust keeldunud Kaldma saatis «Pealtnägijale» oma seletused, mis ta andis riigikohtule ning milles ta peab kapo kahtlustusi täiesti alusetuteks.

Kaldma sõnul ei saanud Kutsar istungile kohale tulla ning saatis oma seisukohad enne istungit kohtule ära, kuid protsessi ajal selgus, et Kutsari tekst on kadunud ning seetõttu tuligi tal advokaadile helistada ja neid uuesti küsida.

Ka Kutsar kinnitas, et selline kõne kohtunikult tuli. «See kõne või niipalju, kui mina mäletan, siis oli see üks päris tugev möödarääkimine üksteisest,» märkis Kutsar.

Kaldma ja Kutsar raiuvad, et mingit sobingut nende vahel pole olnud ning kõik tõendid on must-valgel arhiivis olemas.

«Pealtnägija» aga nentis, et lõplik tõde jääb teadmata, sest kui riigiprokuratuur taotles mullu suvel luba Kutsari advokaadibüroo läbiotsimiseks, siis kohus seda ei võimaldanud.

Aasa sõnul taotles prokuratuur luba läbiotsimiseks, kuna arvati, et büroost võib saada tõendusmaterjali, kuid kuna kohus selleks luba ei andnud, siis tuligi kriminaalmenetlus lõpetada.

Jaanuaris vabastas president Toomas Hendrik Ilves Tartu maakohtu Valga kohtumaja kohtuniku Aare Kaldma tervislikel põhjustel ametist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles