Pildid: Türgis valmiv parvlaev Tiiu läks täna esmakordselt merele

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türgis Sefine laevatehases valmiv parvlaev Tiiu väljus täna esimest korda merele, mitteametlikule veekatsetusele, mis laevatehase projektijuhi sõnul sujus edukalt.

Metehan Yükselen.
Metehan Yükselen. Foto: Eero Vabamaegi/

Sefine laevatehase projektijuht Metehan Yükselen ütles Postimehele, et laeva esimene veekatsetus sujus edukalt. Yükseleni sõnul testis laevatehas täna Tiiu sõukruvide süsteemi, pea- ja abimootoreid, alarmisüsteeme ning põtkureid.

«Kõik täna kontrollitud süsteemid töötasid hästi,» rääkis Yükselen.

TS Laevad kapten-projektijuht Guldar Kivro ütles täna hommikul, et plaanis on veeta üks pikk päev merel, kus seadistatakse süsteeme ja elektroonikat.

«Kohal on suuremate süsteemide tootjad ja tarnijad, kes juba reaalselt töös olevate seadmetega saavad panna paika kõik seaded ja avastada puudusi, kui neid peaks olema. Järgnevad päevad peale eelmerekatsetust saavadki olema need, kus kõrvaldatakse vead ja toimub veel seadistamisi ja samal ajal ka juba viimane lihv viimistlusele,» ütles Kivro.

Tegemist on mitteametliku veekatsetusega, et kontrollida, kuidas laev merel käitub. Ametlikke veekatsetusi veel Tiiuga tehtud ei ole. Ametlikule veekatsetusele võetakse kaasa erinevad asjaosalised, muu hulgas klassifitseerimisühingu esindaja.

TS Laevade juht Kaido Padar on öelnud, et pärast veekatsetuste alustamist läheb laeva üleandmiseni üks kuni poolteist kuud. Samas tehases valminud Leigril võttis veekatsetustest laeva üleandmiseni aega paar kuud, Tiiuga läheb kiiremini, kuna paljud Leigrile tehtud märkused on Tiiu puhul juba arvesse võetud.

Parvlaev Tiiu hakkab sõitma mandri ja Hiiumaa vahelisel Rohuküla-Heltermaa liinil.

Türgis Sefine laevatehases valmis ka parvlaev Leiger, mis asus Eesti poole teele novembri alguses ja alustas enne jõule Rohuküla-Heltermaa liinil regulaarreise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles