Kalle Muuli usub, et võimuvõitlus Reformierakonnas jätkub (5)

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Muuli.
Kalle Muuli. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu liige, riigikogulane Kalle Muuli ennustab, et tõenäoliselt jätkub võimuvõitlus endise valitsuspartneri, Reformierakonna ladviku seas ka pärast eilset üldkogu. 

Muuli arvates oli Hanno Pevkuri mäekõrgune võit Kristen Michali üle Reformierakonna esimehe valimistel üllatav. Sellega andsid erakonna lihtliikmed tema sõnul selge ja hävitava hinnangu senise juhtkonna, sealhulgas Taavi Rõivase, Kristen Michali ja Keit Pentus-Rosimannuse tegevusele.

«Kui Taavi Rõivas ja Kristen Michal praalisid veel laupäevalgi, et nad on teinud kõik õigesti ja juhtinud valitsust väga hästi, siis kongressi otsus oli ühemõtteline: erakonna allakäigus ja Eesti majandusmootori seiskumises on süüdi Reformierakonna stagneerunud ja upsakas juhtkond, kes muretseb mitte rahva, vaid ainult omaenda heaolu pärast,» sõnas IRLi poliitik.  

Omamoodi tähelepanuväärne on tema hinnangul ka erakonna auesimehe Siim Kallase ja tema tütre Kaja Kallase edu juhatuse valimistel. Muuli osutas, et mõlemad said isegi veel rohkem hääli kui Pevkur esimehena.

Nimelt, kui Hanno Pevkur sai esimehe valimisel 1048 häält Michali 635 vastu, siis Siim Kallas sai juhatusse 1074 häälega ja Kaja Kallas sai oma isast kümmekond häält vähem.

«See tulemus hakkab juhatuse otsuste kaudu peagi kujundama ka poliitikat. Reformierakonna auesimees, kes veel hiljaaegu ähvardas uue partei teha, on nüüd üle või tagasi võtnud hoopis omaenda asutatud vana koduerakonna ja asub seda ühe kõige mõjukama juhatuse liikmena kindlasti ka hoogsalt juhtima. Kas see on Eestile hea või halb, seda on praegu veel raske ennustada,» leidis Muuli.

Muuli märkis, et Michal nimetas oma valimiseelses kongressikõnes Pevkuri valimiskampaaniat räpaseks ja ütles, et räpase kampaaniaga puhast esimeest ei saa. Seetõttu saab Muuli hinnangul uskuda, et küllap jagavad seda uuele esimehel antud hinnangut ka Michali toetajad, keda oli hääletanute seas rohkem kui kolmandik.

«See tähendab, et räpane võimuvõitlus jätkub Refomierakonnas ka pärast kongressi. Kui Pevkur tahab end erakonnas maksma panna, siis peab ta juba õige varsti Michali riigikogu saadikurühma esimehe kohalt maha võtma ja see tähendab tüli hoogustumist, sest saadikurühmas on Michali toetus märksa suurem kui kongressil ja erakonna uues juhatuses,» ennustas Muuli.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles