Kaevu kukkumise tõttu on tänavu hukkunud kolm inimest

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnetuspaik Pärnu jõe ääres.
Õnnetuspaik Pärnu jõe ääres. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Päästeamet kutsub kontrollima kanalisatsioonikaevude ja tuletõrje veevõtukohtade ohutust, sest viimastel kuudel on sagenenud traagilised õnnetusjuhtumid, kus inimesed kukuvad lahtisesse veevõtukohta või kanalisatsioonikaevu ja hukkuvad.

Päästeamet kutsub kohalikke omavalitsusi, ettevõtteid, asutusi ja eraisikuid kontrollima, kas nende territooriumil olevad tuletõrje veevõtukohad, kanalisatsioonikaevud või muud ohtlikud augud on kindlalt suletud ja tuletõrje veevõtukohad tähistatud, vahendas ameti pressiesindaja.

24. veebruari õhtul sai surma Kehtna vallas Rõue külas kaevu kukkunud eakas mees. 23. veebruari pärastlõunal sõitis viieaastane laps Põlva maakonnas Räpina vallas Ruusa külas kelguga endisesse tuletõrje veevõtukohta ja hukkus. 26. jaanuaril sai Pärnus surma tühermaal kanalisatsiooniauku kukkunud noor naine.

Eriti ohtlikus teeb olukorra see, et maapind on lumega kaetud, lahtised avad märkamatud ja inimene võib auku pahaaimamatult sisse jalutada, nagu juhtus naisega 2. veebruaril Tartumaal Ülenurme vallas Täsvere külas, kui ta elektrikapi juurde jõudmise asemel vana karjalauda juures tuletõrje veevõtukohta sisse kukkus. Et tal oli telefon kaasas, sai ta päästjad appi kutsuda ja jäi ellu.

Ehkki paljud endised tuletõrje veevõtukohad ei ole täna kasutuses, tuleb maaomanikul sellest hoolimata ohutus tagada. 3. märtsil kukkus 9-aastane tüdruk läbi pehkinud kaevukaane tuletõrje veevõtukohta Pärnu-Jaagupis, kuid pääses õnneks vigastusteta.

Lahtised kaevud on ohtlikud ka lemmik- ja metsloomadele. 1. märtsil kukkus koer Tallinnas Kadaka teel kolme meetri sügavusse kanalisatsioonikaevu. 15. veebruaril oli koer mitu tundi Lasnamäel Katleri tänava kanalisatsioonikaevus. Möödunud aastal kukkus metskits kanalisatsioonikaevu Tabasalus Sütevaka teel. Päästjad aitasid loomad välja ja andsid info lahtistest kaevudest Tallinna linnaosavalitsustele ja Harku vallavalitsusele.

Objekti ohutuse eest vastutab omanik - olgu see kohalik omavalitsus, ettevõte, asutus või eraisik -, kelle kohus on tagada, et tuletõrje veevõtukohad on kindlalt suletud ja tähistatud ning kanalisatsioonikaevud luukidega kaetud.

Päästeamet kutsub omanikke enda valduses olevaid objekte ohutuks muutma ja inimesi tähelepanelik olema.

Ohtlikest lahtistest veevõtukohtadest ja kanalisatsioonikaevudest saab teatada kohalikule omavalitsusele (Tallinna linna, Maardu linna, Keila linna ja Harku ning Viimsi valla omavalitsuste ühtne abitelefon on 1345) või politseile numbril 110.

Helistada võib ka päästeala infotelefonile 1524, kust saab kohalike omavalitsuste kontaktandmeid ja soovitusi kuhu probleemiga pöörduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles