Lõikav tormituul lammutas mööda Eestimaad, lõhkus laevu ja jättis kodud elektrita (2)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mööda Eestit lõõtsutav tormituul on teinud palju pahandust, katkestades saartevahelise praamiliikluse, lõhkudes laevu ning jättes sadu kodusid elektrita.

Virtsu-Kuivastu liinil katkes laevaliiklus täna öösel. Parvlaeva Hiiumaa kapteni Ain Pulga informatsiooni kohaselt ei väljunud parvlaev Hiiumaa, kuna laeva ülemise autoteki laepaneelid olid tormituule tõttu lahtirebenenud. Seisak oli tingitud autode ja reisijate ohutuse pärast, teatas TS Laevad. Laev pääses Kuivastu sadamast liikuma kella 11 paiku, kui laepaneelide paigaldus oli taastatud. Samuti ei saanud firma sõnul ka parvlaev Kõrgelaid väljuda Virtsu sadamast tugeva tuule tõttu.

Laevaliiklus mandri ja Hiiumaa vahel toimub osaliselt. Parvlaev Leiger väljus vastavalt sõiduplaanile kell 10.00 Rohukülast. Parvlaeva Regula reisid varahommikul tühistati tugeva tuule ja jääolude tõttu.

Samuti ei sõida päeva esimesel poolel Kihnu ja Prangli liinil reisilaevad.

Kihnu Veeteede kinnitusel jäid ära reisiparvlaeva Kihnu Virve väljumised kell 7 Kihnust ja kell 8.30 Munalaiust. Õhtuste väljumiste toimumise täpsustab vedaja kella 15.15-ks.

Prangli liinil on tühistati reisiparvlaeva Wrangö väljumine kell 7.30 Kelnaselt ning see on esialgu edasi lükatud kella 14-ks. Väljumiste toimumise kella 14 ajal Kelnaselt ja kell 15.30 Leppneemest täpsustab vedaja kella 13-ks.

Romantikal purunes vööriilluminaator

Täna hommikul kahjustasid tugevad tormituuled Stockholmist Riiga teel olnud kruiisilaeva Romantika vööris asuvat radariantenni, mille tulemusel purustas radariantenn ühe vööriilluminaatoritest.

Intsident leidis aset kell 3.40. Kahjustused on kontrolli all, ohtu reisijatele ja laevale ei ole ning laev jätkab reisi Riia poole, teatas Tallink Grupp.

Kahe aasta eest purunes Tallinki laeva Victoria I vööriradari antenn, mis purustas laeva illuminaatori.
Kahe aasta eest purunes Tallinki laeva Victoria I vööriradari antenn, mis purustas laeva illuminaatori. Foto: Tallink

Laeva kuuenda teki purunenud vööriilluminaator avaneb Tango baari tagaruumi, mis oli suuremaid veekahjustusi saanud ala. Veidi vett imbus kuuendalt tekilt ka viiendal tekil asuvatesse reisijatekajutitesse. Puudutatud reisijatele anti uued kajutid. Purunenud illuminaatori kaudu laeva pääsenud vee hulk ei kujutanud endast mingil hetkel ohtu reisijatele ega laevale.

Olukord on kontrolli all, intsidendist puudutatud ala on meeskonna range järelvalve all ning testitakse turvalisi vahendeid illuminaatori sulgemiseks. Laeval viibib 277 reisijat ja 178 meeskonnaliiget. Kapteni otsusel väljus laev Stockholmist graafikupärasest ajast neli tundi hiljem, et oodata ära marsruudile jäänud tormi tippaja möödumine. Intsidendi põhjuseid peab veel uurima, kuid need näivad sarnased sõsarlaevaga Victoria I 2015. aasta detsembris juhtunule. Kuigi ka sõsarlaeva Romantika radarimast eemaldati ja paigaldati Victoriaga juhtunud õnnetuse järel vööris varjulisemasse alasse, ei olnud see piisav sarnase intsidendi vältimiseks.

Kodud elektrita

Elektrilevi rikkekaardi järgi on hetkeseisuga üle-eestilisi rikkelisi katkestusi 2, rikete tõttu on elektrita 12 klienti. 

Neljapäeva hommikul oli Kihnu saarel elektrita jäänud üle saja tarbija. Elektrilevi andmetel oli neljapäeva hommikul katkestuste tõttu elektrita kokku 214 tarbijat, neist 115 Kihnu saarel.

Soome meteoroloogiainstituudi andmetel ulatusid lained Läänemerel kuni hommikul kuni 10 meetrini.

Eesti ilmateenistuse valvesünoptiku sõnul mõõdeti hommikul kell kolm Osmussaarel tuule kiiruseks puhanguti kuni 28 meetrit sekundis. Keskmine tuule kiirus jäi 18-19 meetrini sekundis.

Sünoptiku sõnul on praegu veel lähitundidel tuul üsnagi tugev, kuid pärastlõunal hakkab vaikselt vaibuma. Samas tõdes sünoptik, et päris vaikseks ilm siiski ei jää ning keskmine tuul sisemaal on 4-6 meetrit sekundis, puhanguti 10-11. Merel puhub õhtul edelatuul puhanguti 15 meetrit sekundis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles