Kohus: nõukaaegne koloss peab jääma muinsuskaitse alla (5)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaks aastat tagasi  võeti endine Rapla KEK-i haldushoone muinsuskaitse alla, kuigi selle vastu oli hooneomanik Stipend Investments. Otsuse vaidlustanud omanik jäi kahes kohtuastmes kaotajaks.

Probleemiks ei olnud mitte see, kas hoone väärib kultuurimälestiseks olemist, vaid kas mälestise staatusega kaasnevad piirangud on selle hoone puhul sobivas proportsioonis erahuviga, kirjutab Helerin Väronen Raplamaa Sõnumites.

1977. aastal Toomas Reini projekteeritud astmikpüramiidi vormiga hoonet peetakse arhitektuuriliselt silmapaistvaks ja autentseks ehitiseks. Hoone on pääsenud suurematest remontidest, nii et säilinud on palju originaalseid sisustuselemente ja viimistlusmaterjale. Nüüd vajab hoone remonti, kuid see tuleks kooskõlastada muinsuskaitseametiga ja teha niimoodi, et säiliksid hoonele iseloomulikud detailid ja konstruktsioon.

Muinsuskaitseameti piirangud on aga Stipend Investments OÜ arvates liiga suured ja takistavad nende äriplaani elluviimist ning firma pöördus oma õiguste kaitseks Tallinna halduskohtusse.

Tallinna halduskohus tegi 13. novembril 2015 otsuse, millega ei rahuldanud Stipend Investments OÜ kaebust kultuuriministri käskkirja tühistamiseks. Tallinna ringkonnakohus jättis möödunud aasta 14. detsembri otsusega halduskohtu otsuse muutmata. Ringkonnakohus leidis, et halduskohtu otsus on seaduslik ja põhjendatud.

Pikemalt loe Eestis ainulaadsest kohtuvaidlusest Raplamaa Sõnumitest.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles