Saaremaal pühitseti sisse metsavenna mälestuskivi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on metsavendade eluase Alam-Pedjal.
Pildil on metsavendade eluase Alam-Pedjal. Foto: Ove Maidla

Saaremaal Eikla soos pühitseti sisse mälestuskivi metsavennale Johann Metsale, kes hukkus 1946. aastal lahingus Nõukogude julgeoleku- ja piirivalvevägedega.

3. märtsil toimunud Eikla lahing oli eriline just selle tõttu, et kuigi Mets hukkus, suutsid teised kolm punkris olnud metsavenda lahingu võita ja punaväelased inimkaotustega taganema lüüa, vahendab ERR Uudised.

«Kui üle Eesti peetud punkrilahingutes harilik tulemus oli see, et metsavennad langesid või võeti kinni, siis Eiklas nad pääsesid,» rääkis Riigiarhiivi peaspetsialist, ajaloolane Tiit Noormets.

Saaremaa muuseumis peetud konverentsil tõdeti, et metsavendade tegemisi on ajaloolastel olnud võimalik uurida ainult ligi paarkümmend aastat ning kindlasti on paljud mälestused veel kirja panemata.

Eikla lahingu kohta on aga arhiivides säilinud just enim materjali protokollide ja toimikute näol, kuna lahingu kaotamise pärast peeti julgeolekuorganites mitmeid sisejuurdlusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles